Na początek powtórka informacji nt. właściwości odżywczych jarmużu:
Jarmuż -odmiana botaniczna kapusty .Wartości odżywcze wg wikipedii:
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne
przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem
witaminy K,
witaminy C,
karotenoidów (
β-karotenu,
luteiny,
zeaksantyny), a także
wapnia. Podobnie jak
brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera
sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem
żelazaTo bardzo dekoracyjne i zdrowe warzywo liściaste pojawiło się w tym sezonie wyjątkowo wcześnie.Kupiłam pęk jarmużu na dzisiejszym targu warzywnym od pani która sama go uprawia
.
Do tej pory jadłam te zielone liście jak szpinak a więc podduszone na oliwie z czosnkiem lub pod postacią pasty do chleba.Ale jak widać powyżej takie bogactwo witamin i innych korzystnych dla zdrowia związków, że najlepiej jeść jarmuż na surowo.
Z okazji zabawy z nowym blenderem zrobiłam mus z jarmużu i tegorocznych pachnących jabłek.
Miał być koktajl ale wyszło bardzo gęsto więc jest mus, najważniejsze że na surowo
Jestem mile zaskoczona smakiem -było pysznie i zdrowo!
Mus z jarmużu i jabłek /porcja na 1 osobę/
spora garść pokrojonych liści bez głównego nerwu,2 średnie jabłka /tegoroczne/ ze skórką pokrojone na kawałki -wszystko zblendować i zajadać.
Smacznego!