Autorka
Tego przepisu nazywa je gołąbkami wyjątkowymi i w zupełności się z Nią zgadzam.
Farsz wegański z pęczaku i kaszy gryczanej -świetne połączenie tych dwóch kasz w opakowaniu z kapusty pekińskiej.
Od dzisiaj lubię pęczak! W takim wydaniu oczywiście.
Gołąbki z kaszy pęczak i kapusty pekińskiej /wprowadziłam niewielkie zmiany/
Składniki: 1 kapusta pekińska o dużych liściach,po 1/2 szkl kaszy pęczak i gryczanej palonej,2 łyżki zmielonych suszonych grzybów,1/2 szkl zmielonych nasion słonecznika,1 cebula ,3 ząbki czosnku,sól pieprz.
Wykonanie:oddzielone liście kapusty ,obgotować 3 min i odsączyć
obie kasze ugotować na sypko z dodatkiem 1 łyżki przyprawy warzywnej
do ugotowanych kasz dodać grzyby ,zmielony słonecznik,startą surową cebulę
rozgnieciony czosnek i doprawić do smaku
na liście nakładać po łyżce farszu i zwijać jak gołąbki
ułożyć w naczyniu do zapiekania,polać ulubionym sosem i zapiekać 30 min
Ja zrobiłam sos z koncentratu pomidorowego,rozcieńczonego wodą z obgotowanych liści i garści startych warzyw /marchewka,pietruszka ,seler/ -wszystko razem poddusiłam i doprawiłam suszoną bazylią.
Smacznego!