Fenkuł -koper włoski dostępny w dobrze zaopatrzonych sklepach warzywnych jednak jest dosyć drogi .
:
Wartości odżywcze:
Fenkuł jest bardzo zdrowy, ma niską zawartość energetyczną i przy tym wysoką ilość witaminy A
i C oraz potasu, sodu, wapnia, magnezu i fosforu. Warzywo zawiera silne przeciwutleniacze, zaś wysoka zawartość witaminy C neutralizuje wolne rodniki i ma działanie wspomagające układ odpornościowy. Dodatkowo fenkuł zawiera potas i błonnik.
Jadłam kiedyś fenkuł zapiekany pod beszamelem ,ale nie smakował mi ,był trochę mdły.
Dzisiaj proponuję koper włoski zapiekany w lekko pikantnym oleju.
Składniki:1 bulwa kopru włoskiego,2 łyżki dobrego oleju lub oliwy,szczypta przyprawy
harissa /domowej roboty/lub ostrej papryczki w proszku
Wykonanie:fenkuł umyć ,odciąć wystające łodygi z koperkiem ,koperek zachować dla dekoracji
z bulwy zdjąć pierwszą warstwę z reguły jest dosyć gruba ,pozostałą część pokroić wzdłuż,zalać wrzątkiem o obgotować 10 min,odsączyć
ułożyć w naczyniu do zapiekania i s kropić olejem przyprawionym harisą i solą,zapiekać 20 min
Drugi przepis na wykorzystanie zewnętrznej warstwy fenkuła, którą odłozyliśmy.
Gruby liść fenkuła scieramy na tarce o dużych oczkach,rozgrzewamy olej i dusimy ok 15 min,dodajemy pomidor bez skórki i pokrojony w kostkę,dusimy jeszcze chwilę ,doprawiamy wg uznania i mamy smaczną jarzynkę do obiadu lub do pieczywa.
Smacznego!