Na Wielkanoc czy Boże Narodzenie sernik musi być. To jedne z obowiązkowych ciast. W kuchni roślinnej mamy tofurniki. Idealnie imitują klasyczny serowy smakołyk.
Gdy dodamy do niego sporo cytryny zamienia się w masę podobną do twarogowej. Gdy dołożymy rodzynki i wanilię to nie ma siły by odróżnić od oryginału.
Najbardziej tradycyjny sernik to ten z Krakowa. Z kratką i rodzynkami. Na kruchym spodzie. Często polany lukrem.
Moja wersja też ma kratkę. Wykonałem ją ze zmielonych ziaren słonecznika, wiórków kokosowych i zmiksowanego banana. Okazuje się, że ta masa po zapieczeniu jest chrupka jak kruche ciasto. Nie ma w niej żadnego tłuszczu i żółtek.
Masa serowa jest klasyczna jak w każdych moich tofurnikach. Dodatkowo rodzynki.
Ciasta nie polewam lukrem tylko posypuję pudrem nierafinowanym.
Prezentację na Wielkanoc czas zacząć :)
SKŁADNIKI:
Na spód:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki pestek słonecznika
- 2 dojrzałe banany
- 2 płaskie łyżki nierafinowanego cukru pudru
Na masę:
- 3 kostki naturalnego tofu po ok. 180 g
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzi do lodówki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 cytryny
- pół szklanki nierafinowanego cukru pudru lub więcej w zależności jak lubicie słodkie ciasta
- szklanka rodzynek
WYKONANIE:
Spód:
- wiórki i słonecznik zmielić za pomocą blendera lub malaksera na prawie mąkę. Dodać cukier i rozgniecione banany
- powstałą masa powinna mieć konsystencję gliniastą
Masa:
- za pomocą malaksera lub blendera zmiksować tofu, białą stałą część z mleka kokosowego (wodę wylewamy), cukier, mąkę, sok i skórki z cytryny na gładko
- dodajemy rodzynki i mieszamy
- dno formy o wymiarach ok. 20 na 30 wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wylepiamy dno częścią masy (spodu) ok 0,5 cm
- na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch
- resztę masy, która była na spód wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku mm
- lekko zdejmujemy górną część papieru, z powrotem ją kładziemy i przekręcamy na dół i zdejmujemy drugi arkusz (ułatwi nam to zdejmowanie pasków ciasta)
- z placka wykrawamy paski szerokości ok 1 cm i układamy na masie serowej robiąc kratkę
- ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Chłodzimy kilka godzin