Powoli nadchodzi mój ulubiony okres pierwszych owoców. Obowiązkowo lądują w koktajlach i przede wszystkim deserach.
Tarty są tym rodzajem ciast, które lubię najbardziej. Dlaczego? Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Spody niepieczone. Kremy zależne od naszych smaków i tego, co mamy w domu. Na wierzchu świeże i soczyste owoce. Niezależnie czy są to truskawki czy owoce jagodowe. Takie tarty są smaczne i zarazem widowiskowe.
Najczęściej kremy są na bazie czekolady z różnymi dodatkami zarówno smakowymi jak i wypełniającymi. Bardzo lubię połączenie czekolady z orzechami lub daktylami. Mam to szczęście, że dostaje te owoce od koleżanki, która często jeździ do Egiptu. Są dobrej jakości.
Z daktyli przygotowuje mus, którym słodzę wiele deserów. Ma on smak podobny do karmelu. Postanowiłem przy okazji tego przepisu podzielić się jak go robię.
SKŁADNIKI NA MUS:
- szklanka wypestkowanych daktyli
- woda
- łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE:
- daktyle zalać wodą w szklance w ilości zakrywające je. Odstawić na 5 godzin
- dokładnie zmiksować razem z woda, w której się moczyły. Dodać sok z cytryny i wymieszać
- przechowywać w lodówce do 4 dni
SKŁADNIKI NA TARTĘ:
Na spód:
- szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
- szklanka pestek słonecznika
- szklanka wiórków kokosowych
- plaska łyżka kakao
- 1 duży dojrzały banan
Na krem:
- 2 czekolady 70% po 100 g
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g
- szklanka musu daktylowego
Do ozdoby:
- świeże owoce, orzechy itp.
WYKONANIE:
Spód:
- orzechy, pestki i wiórki dokładnie zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać kakao.
- banana zmiksować lub dokładnie rozgnieść widelcem i dodać do suchych składników. Wymieszać rękoma. Powinna powstać zwarta i gliniasta masa. Jeśli jest zbyt sucha to dodać więcej banana
- formę do tarty o średnicy ok. 30 cm (najlepiej w wyjmowanym dnem), wylepić masą (najpierw boki a później spód. Polecam nie a grubo - lepiej się je :) )
Krem:
- całą zawartość puszki (biały krem i wodę) wlać do garnka i zagotować. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Na końcu dodać mus daktylowy. Dokładnie wymieszać
- masę wylać na spód. Wstawić do lodówki do momentu aż masa się zetnie
- następnie ułożyć na wierchy owoce i orzechy
- włożyć ponownie do lodówki.