Mus daktylowy stanowi w mojej kuchni zarówno środek słodzący jak i deser sam w sobie. Lubię w ciągu dnia machnąć ze 2 łyżki słodkiego brązu. Zapewnia mi coś deserowego na resztę dnia. Częściej jednak dodaję go do ciast, lodów czy ciastek. Prosty w wykonaniu. Najlepszy z tych niesłodzonych i niesmażonych w tłuszczach owoców.
Połączenie kremowego tofu, daktyli i posiekanej czekolady to coś, co można wcinać na okrągło. Idealny na wiosenny podwieczorek czy niedzielne przyjęcie. Słodkość daktyli nie wymaga dodatku dodatkowego słodziwa. Możecie oczywiście spróbować masę przed pieczeniem i sami zadecydować czy dodacie coś jeszcze.
Czekolada pojawia się w masie, jako wiórki (zeskrobane nożem z tabliczki) i w polewie. Na wierzch obowiązkowo świeże owoce. Najlepsze kwaskowe i soczyste. Pozwolą przełamać czekoladową strukturę ciasta.
SKŁADNIKI:
Na spód tortownicy o śr. 18 cm:
- szklanka pestek słonecznika
- szklanka wiórków kokosowych
- 1 dojrzały banan
- łyżka dowolnego syropu
Na masę tofurnikową:
- 2 kostki naturalnego tofu po 180 g
- 2 łyżki z lekką górką mąki ziemniaczanej
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
- 1 szklanka musu daktylowego (przepis) - 1 czekolada 70% 100 g
- sok i skórki z 2 cytryn
- ewentualnie dowolny syrop do słodkiego smaku (daktyle powinny wystarczyć)
Polewa:
- pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
- 1 czekolada 70% 100 g
- ewentualnie dowolny syrop do smaku
- dowolne owoce
WYKONANIE:
Spód:
- słonecznik i wiórki zmiksować na drobne okruszki. Dodać zmiksowanego lub rozgniecionego widelcem banana i syrop. Dokładnie wymieszać. Powinna powstać gliniasta masa
- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć masę i wyrównać wierzch
Masa tofurnikowa:
- za pomocą malaksera lub blendera zmiksować tofu, mąkę, mus, białą stałą część z puszki, sok i skórkę z cytryny oraz drobno posiekaną nożem na wiórki czekoladę. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać syropu do smaku
- masę wylać na spód. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Wystudzić
Polewa:
- mleko podgrzać do wrzenia i dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Dodać ewentualnie syropu do smaku
- wylać na masę tofurnikową. Ułożyć owoce i wstawić na kilka godzin do lodówki