Połączenie rabarbaru, truskawek i czekolady to mistrzostwo Świata. Wszystkie te smaki idealnie do siebie pasują. Często w sezonie owocowym miksuje wszystkie składniki i wcinam do oporu. Gdy do tego dodam jeszcze miętę to nic więcej nie potrzeba.
Postanowiłem, że moje ulubione smaki połączę w tarte. Spód surowa klasyka bez zbędnego nadęcia. Wypełnienie tym razem stanowią dwie warstwy. Jedna to galaretka z truskawek i rabarbaru a druga to czekolada z truskawkami.
Taką tartą możecie zabłysnąć na urodzinach, imieninach lub innych przyjęciach. Pokażecie wtedy gościom, że wegańskie desery wyśmienicie smakują, wyglądają i są proste w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
Na spód:
- szklanka wiórków kokosowych
- szklanka pestek słonecznika
- szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych lub innych
- gęsta konfitura truskawkowa
Na galaretkę:
- 20 truskawek
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 płaskie łyżeczki agaru
Na masę czekoladową:
- 2 czekolady 70% po 100 g
- 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
- dowolny syrop do słodkości lub można pominąć
- truskawki, listki mięty
WYKONANIE:
Spód:
- orzechy, wiórki i słonecznik zmielić na drobne okruszki i wsypać do miski
- dodawać po łyżce konfiturę i dokładnie wmieszać ją w masę rękoma. Masa powinna być gliniasta, ale nie rozpadać się. U mnie wystarczyły 3 łyżki konfitury
- formę do tart z wyjmowanym spodem (lub tortownice) o średnicy ok. 30 cm wylepiamy masą. Najpierw brzegi a później spód (nie powinien być za gruby)
- wstawiamy do lodówki na czas robienia galaretki
Galaretka:
- truskawki wrzucamy do garnka, dodajemy pokojony w kostkę rabarbar i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż wszystko się rozpadnie. Miksujemy blenderem na gładko
- dodajemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 1-2 minuty (jest to konieczne dla aktywacji agaru)
- gorącą galaretkę wylewamy na schłodzony spód. Chłodzimy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Masa czekoladowa:
- do garnka wlać mleko, podgrzać prawie do wrzenia i dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Można dodać syrop (klonowy, daktylowy lub inny) do smaku
- masę wylać na galaretkę. Ułożyć połówki truskawek i wstawić do lodówki do stężenia masy czekoladowej