Ta tarta podobna jest do banoffee pie. Duża ilość bananów i w zasadzie na tym się kończy podobieństwo.
Klasyczne są często na kruchym maślanym spodzie. Na nim znajduje się masa kajmakowa lub krówkowa. Na wierzchu ubita kremówka.
Wersja wegańska jest często na mielonych ciastkach pełnoziarnistych. Zamiast kajmaku są zmiksowane daktyle. Warstwę szczytową stanowi ubity krem kokosowy.
Na tym ostatnim trochę się skupie. Dla tych, którzy raz spróbują ubitego mleka kokosowego już nigdy nie powrócą do kremówki. Jest lekka, przyjemna w smaku. Warunek. Mleko kokosowe musi mieć powyżej 80% kokosa i powyżej 17% tłuszczu (najlepsze jest te 20-22%).
Podobne ciasto jadłem w Vega Mieście i powiem Wam jedno. Są u nich same smakołyki, ale za to ciasto dałbym się pokroić :)
SKŁADNIKI:
Na spód:
- szklanka pestek słonecznika
- szklanka wiórków kokosowych
- szklanka orzechów ziemnych (najlepiej niesolonych i nieprażonych)
- 3 łyżki dowolnego syropu (klonowy, agawa, daktylowy)
- 1 duży dojrzały banan
- 1 płaska łyżka kakao lub karobu
Na masę:
- 30 suszonych daktyli bez pestek
- 5 dużych bananów
Na wierzch:
- 2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego wstawione na kilka godzin do lodówki
- 1 laska wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżka nierafinowanego cukru pudru trzcinowego lub ksylitolu
- mały kawałek gorzkiej czekolady (3-4 kostki)
WYKONANIE:
Spód:
- słonecznik, wiórki i orzechy mielimy na drobne okruszki. Dodajemy kakao, syrop i banana i dokładnie miksujemy
- powinna powstać zbita, kleista masa
- formę do tarty o średnicy ok. 30 cm wyłożyć masą (spód i brzegi)
Masa:
- daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę
- odlać wodę, dodać pokrojonego 1 banana i dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęstości podobnej do gęstej śmietany (jeśli masa będzie bardzo gęsta, to można dodać trochę wody z moczenia)
- masę wyłożyć na spód
- pozostałe banany pokroić na plasterki grubości około 1 cm i lekko wcisnąć w masę
Wierzch:
- z puszki wyjmujemy tylko biały, stały krem (wodę wylewamy). Dodajemy wanilię i cukier
- całość ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do napowietrzenia masy (kilka chwil)
- ubitą masę układamy na wierzch ciasta i ścieramy czekoladę
- ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki