Młode ziemniaki najczęściej lądują u mnie w piekarniku lub w sałatce. Klasyczna sałatka ziemniaczana zawiera dodatek śmietany czasem jogurtu lub majonezu. Inne składniki to świeże ogórki i szczypiorek.Czy jest możliwa wegańska wersja tej niemieckiej sałatki? Jasne, że tak.
Ugotowane młode ziemniaki z ogórkiem, dymką, kolendrą i koprem. Idealnym dodatkiem jest lekko cytrynowy sos czosnkowy na bazie nerkowców. Uzupełnia smak i nadaje jej kremowej konsystencji. Postanowiłem dodać czarnej soli kala namak by osiągnąć lekko jajeczny charakter. Opłaciło się.
SKŁADNIKI:
- kilogram młodych małych ziemniaków
- 2 dymki
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 2 zielone ogórki
- szczypta soli kala namak lub zwykłej
- pieprz do smaku
- pół szklanki nerkowców
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 spory ząbek czosnku
WYKONANIE:
- nerkowce namoczyć kilka godzin w wodzie, odcedzić
- nerkowce, sok i skórkę z cytryny i czosnek zmiksować z polową szklanki wody
- doprawić solą kala namak i pieprzem
- ziemniaki obskrobać lub cieniutko obrać, ugotować do miękkości i wystudzić
- ogórki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki
- do miski włożyć ziemniaki, ogórki, pokrojoną drobno dymkę, koper i kolendrę
- dodać sos i dokładnie wymieszać
- doprawić pieprzem