Młode ziemniaki najlepiej smakują z zakwaszonym mlekiem sojowym, koprem i chłodnikiem z botwinki, rzodkiewek i ogórka. Pieczone z sosem czosnkowym, dymką i dużą ilością cytryny. Obtoczone pokrzywowym pesto z mlekiem ryżowym. Propozycji jest wiele.
Jednak dla mnie bezkonkurencyjna jest sałatka ze świeżym ogórkiem, groszkiem konserwowym i koprem. Do tego śmietanka ze słonecznika i nic więcej nie potrzeba :)
Wiosenne danie na każdą część dnia. Dużo smaku i świeżości. Obowiązkowy zestaw do grillowanych burgerów z botwiny, ciecierzycy i pestek słonecznika.
SKŁADNIKI:
- 1 kg młodych ziemniaków
- puszka groszku konserwowego
- 1 długi ogórek
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- na śmietankę – pół szklanki pestek słonecznika, 1 spory ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
- słonecznik namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Odlać, przepłukać zimną wodą i zmiksować pestki z 1 szklanką wody na gładko. Dodać starty czosnek oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
- ziemniaki obyć i pokroić w średnią kostkę. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić
- ogórka pokroić w średnią kostkę
- w misce wymieszać ziemniaki, ogórki, groszek, posiekany koper ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem