Sałatka grecka jest jedną z najpopularniejszych sałatek nie tylko na Bałkanach. W Polsce nie ma restauracji, w której by jej nie było. Łatwa w przygotowaniu, smaczna.
Jedyny mankament, to oczywiście feta, ale i na nią jest sposób. Na blogu jest przepis na fetę z nerkowców. Jednak można przygotować ją w inny sposób. "Feta" z tofu jest prosta w wykonaniu. Wystarczy moczyć kostki sera w solance z dodatkiem soku z cytryny całą dobę i gotowe.
Czerwoną cebula postanowiłem też lekko podkręcić. Zamoczyłem ją w occie jabłkowym. Zyskała na smaku, ale głównie na intensywnym kolorze.
Sałata lodowa wymieszana z rukolą, przełamuje smak słonych oliwek i sera. Ja dodaję jeszcze małe pomidorki i zielonego ogórka.
Obowiązkowo suszonego oregano i aromatyzowana cytryną oliwa.
Jestem wstanie zjeść mega talerz takiej sałatki. Może dlatego, że lubię słone smaki, a może dlatego, że uwielbiam Grecję :)
SKŁADNIKI:
Na "fetę"
- kostka naturalnego tofu
- szklanka zimnej wody
- łyżka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Czerwona cebula:
- 2 czerwone cebule
- ocet jabłkowy
Pozostałe składniki:
- 1 zielony ogórek
- 10 małych pomidorków
- 10 zielonych oliwek
- 10 czarnych oliwek
- garść drobno porwanej sałaty lodowej
- garść rukoli
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
WYKONANIE:
"Feta"
- tofu pokroić w średnią kostkę
- w szklance wody rozpuścić sól i dodać sok. Wymieszać
- tofu włożyć do słoika i zalać solanką
- wstawić na dobę do lodówki
Cebula:- cebulę pokroić w plasterki- ułożyć w słoiku i zalać octem, tak by przykrył cebulę- wstawić na dobę do lodówki- na talerzu ułożyć wymieszane sałaty
- układać oliwki, przekrojone na pół pomidory i ogórka pozbawionego nasion, cebule i serek
- posypać oregano i polać oliwą
- lekko posypać solą