Czy są dania lub produkty, które uzależniają? Zdecydowanie tak.
Przykład na zdjęciu powyżej :)
Połączenie kilku składników z kuchni meksykańskiej z włoską polentą. To danie wymiata. Bardzo sycące, rozgrzewające i pełne smaku. Proste w wykonaniu.
Mieszanka kukurydzy, czerwonej fasoli, pomidorów, czosnku, czerwonej cebuli, zielonego groszku z sokiem z limonki i kawałkami awokado. Nic dodać nic ująć. Esencja Meksyku.
Do tego kremowa polenta. Dodatek aromatycznego oleju z prażonego sezamu, jest niesamowity.
Uwielbiam tą kaszę. częściej stosuję ją do słodkich wypieków. Kilka propozycji pojawi się w książce. Polentę pierwszy raz jadłem we Włoszech. Kremowa, z dodatkiem mleka z migdałów powaliła mnie. Na wierzchu były pieczone borowiki z lasów Toskanii.
Za każdym razem kiedy jem to danie, obiecuję sobie, że wybiorę się kiedyś na wycieczkę do Meksyku. Może w przyszłym roku? :)
SKŁADNIKI:
- szklanka mrożonej kukurydzy- szklanka mrożonego zielonego groszku- puszka czerwonej fasoli- szklanka gęstego przecieru pomidorowego- 10 pieczarek- 1 czerwona cebula- 1 czerwona papryka- 1 mała cukinia- 1 miękkie awokado- sok z połowy limonki- sól i pieprz do smaku- łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki- pół łyżeczki ostrej, wędzonej papryki- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego- łyżeczka mielonych nasion kolendry
Polenta:- 100 g polenty- 2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu- łyżeczka curry- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych- sól do smaku
WYKONANIE:
- pieczarki, kukurydzę, cukinie, paprykę i cebulę pokroić w małą kostkę
- podsmażyć na oleju, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut
- dodać przecier pomidorowy i dalej dusić do miękkości warzyw
- w między czasie ugotować groszek i kukurydzę
- dodać do garnka wszystkie przyprawy, groszek, czosnek, kukurydzę i fasolę
- doprawić solą i pieprzem do smaku
Polenta:- w zależności jaką formą polenty dysponujecie, przygotujcie ją wg przepisu na opakowaniu
- w moim przypadku 2 szklanki mleka sojowego zagotowałem, dodałem polentę i ciągle mieszając, gotowałem 3-4 minuty. W zależności jaką chcemy uzyskać gęstość, dodajemy mniej lub więcej mleka
- dodać curry, płatki i olej. Dokładnie wymieszać
- doprawić solą do smaku
- na talerz nałożyć polentę, na wierzch sos. Ozdobić kawałkami awokado i natką pietruszki lub kolendry, polać sokiem z limonki