O ile Święta Bożego Narodzenia są prawie wegańskie o tyle Wielkanocne już nie. Mamy spore ilości kiełbas, szynek, jaj i innych potraw.
Czy weganie mają w ogóle, co jeść w te dni? Oczywiście, że tak i to wiele pysznych smakołyków.
Ciasta, sałatki, pasztety, pieczenie i biały barszcz z wegańską „kiełbasą”. Na blogu znajdziecie kilka propozycji. Jednymi z nich jest zakwas na barszcz, barszcz biały i biała „kiełbasa”
Smak jajeczny w wegańskich potrawach zapewnia czarna sól kala namak. Jej bogato siarkowy skład sprawia, że potrawy z jej dodatkiem idealnie imitują ten smak i zapach.
By stworzyć sobie namiastkę jajecznych smaków przygotowujemy pasty czy sałatki z dodatkiem soli. W przypadku barszczu też jest wyjście. Możemy przygotować sobie kulki podobne do żółtka a smakujące niemal identycznie jak ono.
Przygotowanie trwa dosłownie chwile. Składniki miksujemy, toczymy kulki i gotowe. Można podawać je z wegańskim majonezie lub innych potrawach. W trakcie pisania tego postu już mi wpadł do głowy kolejny pomysł. Pojawi się niedługo na blogu.
SKŁADNIKI:
- 1 kostka naturalnego tofu ok. 180 g- 1 puszka gotowanej ciecierzycy- płaska łyżeczka kurkumy- płaska łyżeczka czarnej soli kala namak
WYKONANIE:
- ciecierzycę odsączamy z płynu i przepłukujemy zimną wodą. Tofu rozrywamy na mniejsze kawałki- wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę- formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i gotowe