Dziś nie będzie dużego wstępu.
Ochota na kremowe sorbety czy lody jest cały rok.
Używam ich często, jako lek na bolące gardło. Zawsze mi pomagają.
Jak zrobić wegańskie lody w parę chwil? Wystarczy zmiksować mrożone owoce.
Maliny, jagody, porzeczki, jeżyny, truskawki i banana.
Dla kremowej konsystencji krem kokosowy, masło orzechowe i sezamowa pasta.
Nie ma potrzeby dodawania jakiejkolwiek słodyczy.
Kilka ruchów blenderem lub malakserem i mamy coś wyjątkowego :)
SKŁADNIKI:
- 1 mrożony banan w małych kawałkach- szklanka mrożonych dowolnych owoców jagodowych- 10 mrożonych truskawek- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego- 2 łyżki pasty tahini
WYKONANIE:
- do blendera przekładamy owoce, masło i tahinę
- z puszki mleka wybieramy tylko białą, stałą część i dodajemy do pozostałych składników
- całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy
- jeżeli chcemy otrzymać lody o bardziej zwartej strukturze, należy wstawić je na godzinę do zamrażarki