O ile w naszym kraju dzieci wcinają warzywa (w większości) to na zachodzie kontynentu wiele z nich nie wie nawet jak wygląda marchewka. Nie pojmuje tego, bo moja mama tak różnorodnie przygotowywała warzywa ze nie było opcji by ich nie jeść.
Sposobów na przemycenie warzyw jest wiele. Kremy, koktajle, zmielone w masie do pierogów. Jednak najlepsza metodą są słodycze. To prawdziwe pole do popisu. Czekoladowe kremy do smarowania ze strączków. Lody i sorbety z dodatkiem dyni, ziół czy marchewek.
Najwięcej możliwości dają jednak ciasta. Tu przemycić można wiele warzyw. Ich smak świetnie maskuje czekolada, kakao czy karob. Są niewyczuwalne a zawierają wiele cennych składników. Strączki bogate w białko czy korzenie w składniki mineralne.
O ile ciecierzyca czy fasola to norma w ciastach to soczewica już taka oczywista nie jest. I błąd. Ma świetną strukturę a smak jest niewyczuwalny. Kolejny przykład to pasternak czy pietruszka. Są słodkie i lekko ziemiste w smaku.
Eksperymentujcie ze składnikami. Dodawajcie przyprawy korzenne a gwarantuje, że dzieciaki z chęcią będą wcinały takie smakołyki.
SKŁADNIKI:
Na sporą blachę o wymiarach 30 na 40 cm
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki maki orkiszowej lub pszennej
- 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
- szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego, z pestek winogron
- 2 korzenie ugotowanego pasternaku lub pietruszki
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mielonego lnu + 12 łyżek wody
- płaska łyżka sody
- 5 kopiastych łyżek kakao lub karobu
- szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- polewa: 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego, 2 czekolady 70% po 100 g
- truskawki
WYKONANIE:
- len wymieszać z woda i odstawić na 15 minut
- w misce wymieszać mąki, proszek, sodę, cukier, cynamon i kakao
- w drugiej misce umieścić ciecierzycę, soczewice, pokrojony w plastry pasternak, pastę z lnu mleko i olej. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem
- do suchych składników dodać ciekłe i dokładnie wymieszać. Masa będzie gęsta.
- formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch (można sobie pomóc rękoma wysmarowanymi olejem)
- ciasto piec 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić
- w garnku podgrzać prawie do wrzenia mleko, dodać połamaną czekoladę i ewentualnie coś słodkiego (cukier, syrop daktylowy) do smaku. Masę wylać na ciasto. Ułożyć truskawki
- ciasto wstawić w chłodne miejsce do stężenia czekolady