Kolejne batony na blogu. Nie ma nic lepszego niż kawałek dobrej energetycznej przekąski na początek dnia. W takich słodyczach powinny znaleźć się składniki dające nam power na dzień dobry :)Takimi ingrediencjami jest dobra gorzka czekolada, suszone owoce, wszelkie ziarna. Muszą zawierać węglowodany, dużo białka i trochę nienasyconych tłuszczy.
Te batony zawierają wszystkiego po trochu. Warstwa dolna, to zmiksowane na proszek pestki słonecznika, mąka kokosowa i pożywny karob. Dla związania suchych składników zastosowałem zmiksowaną czerwoną fasolę, rodzynki i rozpuszczoną czekoladę z odrobiną syropu daktylowego.
Jak dla mnie czekolady musi być dużo, dlatego znalazła się również w warstwie górnej.
Dla dodania lekkiego kwaskowego smaku na wierzchu ułożyły się suszone żurawiny, jagody goji, sezam i wiórki kokosowe.
Po jednym kawałku byłem nieźle zasłodzony i najedzony :)
Te batony to świetna alternatywa dla przepełnionych cukrem lub syropem glukozowo - fruktozowym oraz toną utwardzonego tłuszczu gotowców. Nie wspomnę o satysfakcji z własnego wyrobu :)
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki pestek słonecznika
- pół szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki karobu lub kakao
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- szklanka rodzynek
- syrop daktylowy lub inny dla słodkości
- szklanka suszonej żurawiny
- 3 czekolady gorzkie po 100 g
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 puszka mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
WYKONANIE:
- pestki słonecznika dokładnie zmielić na proszek
- wsypać do miski i dodać mąkę i karob
- fasolę zmiksować z rodzynkami na gładko. Dodać do miski
- do garnka włożyć 2 czekolady i dodać syrop do smaku i dokładnie wymieszać. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady (masa powinna być gęsta)
- formę o wymiarach 25 x 15 wyłożyć papierem do pieczenia
- wyłożyć masę i wyrównać wierzch
- do garnka włożyć połamaną czekoladę i białą stałą część z puszki mleka (krem kokosowy). Podgrzewać do rozpuszczenia składników
- wylać na spód
- w misce wymieszać żurawinę, goji, sezam i wiórki
- mieszankę wysypać na wierzch na czekoladę
- formę wstawić do lodówki na kilka godzin
- kroić na batoniki