Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
BATONY STRĄCZKOWE :)
WEGANON
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
432
Kategorie
19
BATONY STRĄCZKOWE :)
Pojawiły się na blogu słodkości z dodatkiem czerwonej fasoli. Przyszedł czas na ciecierzycę. Podobnie jak fasola idealnie nadaje się do deserów. Ma słodkawy przyjemny smak i w połączeniu z aromatycznymi składnikami tworzy coś wyjątkowego.
Są to pierwsze batony nie na surowo a pieczone. Ich struktura przypomina trochę brownie. Ciasto jest zbite, bardzo czekoladowe.
Ilość składników jest na dużą blachę (taką piekarnikową), więc spokojnie można zmniejszyć o połowę na małą formę.
Na masę składają się: słonecznik,sezam, ciecierzyca, fasola, kakao, mąka ryżowa. Wystarczy wszystko wrzucić do malaksera i gotowe. Całość polana oczywiście czekoladą bo bez niej ani rusz :)
Często dostaje pytania jaką czekoladę stosuję. Na rynku nie ma wiele czekolad wegańskich a te co są zawierają uczulającą mnie lecytynę sojową. Ja używam czekolad
CZECO
. Jak dla mnie to najlepsze czekolady. Można kupić bez dodatków ale również w towarzystwie soli, cynamonu, kardamonu, rozmarynu, owoców czy lawendy. Nie mają żadnych niepotrzebnych dodatków.
Tak jak w przypadku pasztetów, muszę chyba zrobić oddzielną grupę na batony bo ich ilość sukcesywnie się powiększa :)
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- 4 łyżki kakao
- szklanka pestek słonecznika
- szklanka sezamu
- pół szklanki syropu z agawy
- puszka (400 g) mleka kokosowego
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- pół łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
Na polewę czekoladową:
- 2 czekolady wegańskie
- 3 łyżki syropy z agawy
- krem kokosowy z 1 puszki
- łyżeczka cynamonu
- truskawki
- nerkowce
WYKONANIE:
- zmiksować w malakserze słonecznik i sezam do chwili aż zaczną przypominać mokry piasek. przełożyć do miski
- do malaksera dodać ciecierzycę, fasolę, kakao, mleko, syrop, cynamon, kardamon, sodę, mąkę i sól. Wszystko dokładnie zmiksować
- dodać zmielony sezam i słonecznik i ponownie dokładnie zmiksować. Sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić
- formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę
- piec 30 minut w
180°C
- wystudzić ciasto
- w garnku rozpuścić czekoladę, krem kokosowy, syrop i cynamon
- polać ciasto i ułożyć truskawki i nerkowce
- wstawić do lodówki na kilka godzin
WEGANON
21 maj 15
NA SŁODKO
,
BATONY
BATONY
11 przepisów
Polecane przepisy
BATONY ORZECHOWE – PRZEPIS Z TRZECH SKŁADNIKÓW
BATONY ORZECHOWE PRZEPIS Z TRZECH SKŁADNIKÓW bardzo łatwe i pyszne batoniki, które przygotujecie w domu
Przepisy Joli
Ciasta
,
Miód
,
Orzechy
,
Ciastka-lista
,
SOWELL
,
Masło orzechowe
,
Płatki
Kokosowo-owsiane fit batony (bez cukru, wegańskie)
Jakiś czas temu przeglądałam ostatnio publikowane przepisy i zorientowałam się, że dawno nie udostępniałam żadnych zdrowych batonów. Latem, gdy temperatury są wysokie to jakoś nie mam chęci na odpalanie piekarnika i wtedy zdecydowanie królują sło...
Mój kawałek podłogi
Przepisy
,
Słodkości
,
Bez cukru
,
Bez mąki
,
Wegańskie
,
Zdrowe przekąski
,
Olej kokosowy
,
Płatki owsiane
,
Bez glutenu
,
Czekolada
Proste batony granola (3 składniki)
Pewnie kojarzycie sklepowe batony granola wypełnione bakaliami, kokosem i czekoladą, chrupiące, sycące i słodkie. To idealna, szybka przekąska w drodze, do Artykuł Proste batony granola (3 składniki) pochodzi z serwisu Wilkuchnia.
Wilk Syty
Orzechowe batony bez pieczenia
Po Świętach większość nie ma ochoty na pieczenie i spędzanie dużej ilości czasu na gotowaniu. W sumie nic dziwnego, bo spora część z nas spędziła ostatnie dni w dużej mierze w kuchni
Mój kawałek podłogi
Przepisy
,
Słodkości
,
Bez mąki
,
Wegańskie
,
Zdrowe przekąski
,
Olej kokosowy
,
Płatki owsiane
,
Czekolada
,
Bez pieczenia
Pyszne batony owsiane domowej roboty
Batony owsiane domowej roboty to jedne z najprostszych w przygotowaniu domowych słodkości. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do zabrania ze sobą na wycieczkę za miasto. W zależności od tego jaką ilością czasu dysponujecie można przygotować wer...
Mój kawałek podłogi
Przepisy
,
Słodkości
,
Bez cukru
,
Bez mąki
,
Zdrowe przekąski
,
Płatki owsiane
Domowe słodycze: batony z orzechami lub cake pops
Dziś mam dla Was przepis, który jest naprawdę prosty, choć trudno w to uwierzyć. Moje batony spróbowało kilka osób i każda szczerze wyraziła swoje zdanie: każdemu smakowało :) Bo co miałoby tu nie smakować? Batony, które dziś dla Was przygotowałam mają...
Dietetyk w stolicy
Podwieczorek
Rośliny strączkowe – w strąkach są nasiona
Rośliny strączkowe. Rośliny strączkowe są torośliny zrodziny motylkowatych odużych nasionach, uprawiane jako rośliny pastewne ijadalne. Te jednoroczne rośliny, wytwarzające strąki zwane kiedyś były mięsem dla biedaków. S...
skosztuj.to - slow food
Porady FIT
,
Witamina E
,
Witamina A
,
Witamina D
,
Witamina K
,
Lecytyna
,
Nasiona strączkowe
Masa z batonów Mars na mazurka
4 batony Mars2 łyżki masłaWrzucić do garnka najlepiej teflonowego połamane batony i masło. Rozpuścić na małym ogniu. Wyłożyć na spód do mazurka. Udekorować orzechami i innymi bakaliami.
Siostry w garach
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha