Szarlotka z połówkami jabłek To inaczej szarlotka cesarska. Szarlotka z połówkami jabłek to wspaniałe typowo jesienne ciasto. Cudownie rozpływa się w ustach. Połówka jabłka stanowi jedną porcję i po upieczeniu na półkruchym cieście jest idealnie mięciu...
Słyszeliście może, że podobno szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą? Szarlotka jest dziś jednym z najpopularniejszych ciast na całym świecie i chyba każde państwo ma swoją wersję tego pys...
Szarlotka z powkami jabek w kruchym ciecie. Bardzo proste ciasto, szybkie i do tego z du iloci jabek. Typowe
Post Szarlotka z połówkami jabłek pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Szarlotka, placek zjabłkami, jabłecznik… jak zwał, tak zwał. Chyba najpopularniejsze wPolsce ciasto standardowe. Szarlotka ma korzenie francuskie, aleciasto zjabłkami jest spotykane nacałym świecie wtej, czy innej fo...
Wspaniała szarlotka w stylu amerykańskim! Przygotowana z delikatnego, kruchego ciasta i najprostszego nadzienia z jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. To te dwie przyprawy sprawiają, że jabłka nabierają cudownego niepowtarzalnego aromatu...
Deser godny wyrafinowanych podniebień, czyli szalotka tatrzańska. Przepis wykorzystywałam już kilkakrotnie, lecz do tej pory nie zamieściłam go na blogu. Jak podkreśla Kasia (autorka przepisu) należy koniecznie użyć szarej renety i ja to potwierdzam. S...
Na jednym z moich ulubionych blogów, czyli u mistrzyni Danusi z "Co mi w duszy gra", zobaczyłam szarlotkę, wyglądającą rychtyk jak szarlotka mojej Mamy, już zupełnie zapomniana w kuchni niewdzięcznej potomkini. Postanowiłam więc upiec dwie pieczenie w ...
W odpowiedzi na unijne sankcje Rosja nałożyła embargo na polskie owoce i warzywa. Jednak internet huczy: "Jedz polskie jabłka, pij cydr!" Zastosowałam się, bo sprawa jest poważna. Martwię się, bo wśród mojej rodziny i znajomych jest kilkoro sadowników ...