Zrobiłam w tym roku zapasy dyniowego puree. I czas je zacząć wykorzystywać.
Czas na coś słodkiego. Jesienne ciasto dyniowe... Przyprawy korzenne delikatnie nadają piernikowy posmak ale nie zabierają smaku dyni. Bardzo fajna kremowa polewa, której nie da się nie wyjadać z miseczki. No i dodatek mąki orkiszowej, a nie zwykłej pszennej sprawia, że to ciasto jeszcze bardziej zasługuje na uwagę. Przygotowuje się bardzo podobnie jak babeczki.
Jesienne ciasto dyniowe w towarzystwie mąki orkiszowej
2 szklanki mąki orkiszowej razowej (ja użyłam pełnoziarnistej)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżka zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
450 g puree z dyni
4 jajka
3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 szklanka rodzynków
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan (niekoniecznie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pierwsze 9 składników należy przesiać i wymieszać. W osobnym naczyniu mieszamy puree z dyni, jajka i olej. Do mokrych dodajemy suche przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia się składników, na końcu dodajemy rodzynki, ewentualnie orzechy i mieszamy
Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 33 x 20 cm (lub trochę większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Wystudzone ciasto smarujemy kremową polewą. A kremową polewę robimy z następujących składników:
225 g kremowego serka typu philadelphia ( ja używam serka Łaciate ze względu na skład)
4 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Smarujemy ciasto i gotowe.