SKŁADNIKI (2-3 porcje):- świeże podgrzybki (około 20 sztuk)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 20 g masła
- olej rzepakowy
- 1/3 szklanki białego wina półwytrawnego
- 2/3 szklanki śmietany 30% (albo 18% z dodatkiem cukru pudru)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- garść natki pietruszki i koperku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grzyby dokładnie oczyszczamy i ewentualnie płuczemy pod zimną wodą. Następnie kapelusze i nóżki kroimy na plasterki.
Na patelni podgrzewamy masło z dodatkiem oleju rzepakowego. W pierwszej kolejności smażymy pokrojoną cebulkę oraz starty czosnek. Dodajemy wino i gotujemy do momentu aż większa część wyparuje. Można dodać jeszcze odrobinę masła, zamieszać i dorzucić pokrojone grzyby. Smażymy mieszając co chwilę do momentu aż grzyby odrobinę się zarumienią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki i odrobiną koperku. Na koniec łączymy ze śmietaną - z zasady 30%, jednak dziś takiej nie miałam. W lodówce była jedynie 18% (z napisem: kremowa ze śmietanką) - niestety okazała się odrobinę za kwaśna, więc dodałam łyżeczkę cukru pudru. Wyszło super :)
Smacznego!
***