JARMUŻ to prawdziwa bomba witaminowa! Jest skarbnicą białka, błonnika, witaminy C, K, A oraz B, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu oraz sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Ponadto zawiera betakaroten, kwas foliowy, magnez, żelazo i fosfor.
Zdecydowanie warto przemycać go w naszej codziennej diecie! :)SKŁADNIKI na 1 szklankę
:- 1 duży banan
- około 100 g jogurtu typu greckiego
- garść jarmużu (bez zgrubiałych części)
- natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nic prostszego! Na początek miksujemy za pomocą blendera pokrojonego banana z jogurtem, a następnie dorzucamy garść jarmużu i natki pietruszki. Wszystko ponownie blendujemy na gładką masę. Przed podaniem warto schłodzić :) Smacznego!
Przyznaję, że jarmużem zainspirowała mnie znajoma, która podobny koktajl podała swojemu 14-miesięcznemu synkowi! Wypijał ze smakiem! :)
***