Czy są tutaj wielbiciele zielonego jedzenia? Mam dla Was coś specjalnego! Szpinakowe tagliatelle. Łapcie przepis i biegnijcie czym prędzej do kuchni!
Składniki (dla 4 osób):
- opakowanie szpinakowego makaronu tagliatelle
- 400 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
- pół korzenia selera
- garść świeżej natki pietruszki
- dwie marchwie
- kostka bulionu warzywnego
- sól, pieprz, cząber, majeranek, tymianek
- kilka ząbków czosnku
- szklanka przegotowanej wody
- 100 ml mleka roślinnego
- cebula
- olej
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy w garnuszku wraz z odrobiną oleju, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Seler i marchew obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach i podsmażamy wraz z cebulą na oleju. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kostkę bulionową, zioła, wodę i mleko. Całość mieszamy lekko smażąc na patelni. W razie konieczności doprawiamy solą. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek. Podajemy z tagliatelle.
P.S. Dziękuję mojemu ukochanemu Modelowi za cierpliwość podczas pstrykania zdjęć! <3