Na ciasto potrzebne będą:- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- łyżka cukru
- 250 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 50 g oleju/oliwy
- łyżeczka soli
- można dodać wędzonej papryki do smaku
- do ozdoby: ziarna słonecznika, sezamu, pestki dyni
Farsz:
- 700 g kapusty kiszonej
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz, zioła wg uznania (u mnie liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego)
Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku z dodatkiem cukru i odstawiamy na 15 minut. Mąkę wsypujemy do miski i ugniatamy powoli zalewając masą z drożdży. Nie zapomnijmy o dodaniu soli i papryki. Wyrobione, puszyste ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, by wyrosło. Po upływie tego czasu ciasto należy raz jeszcze lekko ugnieść i rozwałkować na grubość około pół cm. Oprósz wcześniej blat lub stolnicę mąką, by masa nie przywarła w trakcie wałkowania. Na gotowym placku układamy farsz.
Przygotowanie farszu:
Kapustę kiszoną odlewamy z soku, lekko płuczemy i siekamy drobno. Możemy ją podgotować, by była bardziej aksamitna. Wrzucamy ją do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pieczarki i cebulę obieramy, siekamy na drobno i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Na rozwałkowanym cieście układamy farsz i zawijamy ciasno w roladę. Górę naszego tworu można przyozdobić ziarnami lub pestkami. Kulebiaka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Po upływie 30-40 minut wyjmujemy gotowe danie. Smacznego!