Zapraszam na jedno z moich ulubionych ciast. Miodownik. Wilgotny, ale nie za ciężki z kremem budyniowym. Może się skusicie?
Ciasto
ok. 900 g mąki
200 g cukru pudru
2 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżki miodu
100 g masła
9 łyżek śmietany
Krem:
3 szkl mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
300 g masła
200 g cukru pudru
Polewa
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
50 g masła
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić. Ciasto powinno być dość lepkie.
Podzielić na 5 części.
Dno blachy posmarować tłuszczem i podsypać mąką.
Każdy blat piec przez ok. 10-15 minut w temp. 180 st C.
Połowę mleka podgrzać, drugą połowę wymieszać z mąką, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym i dodać do podgrzewanego mleka, mieszać aż zgęstnieje.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i ucierać.
Wszystkie składniki polewy zagotować.
Całość najlepiej zostawić na noc. Na drugi dzień będzie się idealnie kroić.
Smacznego!