Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
10 g drożdży suszonych
1 i 1/3 szklanki letniej wody
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru
Dodatki:
szpinak
ser feta
czosnek
oliwa z oliwek
śmietana 30%
Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać wodę. Mieszać chwilkę ręką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia się składników. Przykryć ścierką lub folią i odstawić na 1/5 godziny.
Świeży szpinak posiekać i przysmażyć przez 1-2 minuty, można doprawić pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać śmietanę i czosnek.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Blaszkę posmarować oliwą.
Ciasto podzielić na ok. 18 części, z których uformować placki i ułożyć na blaszce. Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie nałożyć szpinak i ser.
Piec 10-15 minut.