Ciasto kakaowe
200 g mąki
150 g drobnego cukru
50 g kakao
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
70 g zimnego masła
po 125 ml mocnej kawy i mleka
cukier waniliowy
2 duże jajka
W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i sól.
Dodać masło i zmiksować. Gorącą kawę połączyć z mlekiem i z suchymi składnikami.
Dodać rozbełtane jajka.
Piec ok. 30 minut.
Biszkopt jasny
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodawać mąkę, przesianą wcześniej przez sitko. Mąką połączyć z masę łyżką lub na wolnych obrotach miksera.
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec ok. 30 minut w 160 stopniach.
Krem
230 g czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
5 łyżek wody
2 duże jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 szkl. śmietany kremówki
Wymieszać czekoladę wodę, kawę, kakao. Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Dodać czekoladę, może być ciepła.
Białka ubić, pod koniec dodać resztę cukru. Wymieszać z kremem.
Śmietanę ubić i dodać do masy.
Krem schłodzić w lodówce.