Rodzinka moja stwierdziła, że to ciasto przebija wszystkie moje poprzednie :D Mnie osobiście jak najbardziej odpowiadało połączenie smaków, słodkiego z lekko kwaskowatym. A do tego jeszcze mak i migdały..... Mniaaam :]
Ciasto:-150g suchego maku
-100g wiórków kokosowych
-100g zmielonych migdałów
-100g cukru
-8 białek
-4 żółtka
Krem:
-4 żółtka
-2szklanki mleka
-budyń waniliowy
-2 łyżki mąki
-1/2 szkl. cukru
-łyżka soku z cytryny
-wiśniówka (ilość według upodobań)
-250g margaryny
Dodatkowo:
-450g frużeliny wiśniowej lub konfitura wiśniowa
Frużelina:
-450g wiśni mrożonych
-4 łyżki cukru
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-2,5 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Kolejno dodawać żółtka i ubijać. Wsypać kolejno mak, wiórki i migdały. Ostrożnie wymieszać. Piec w 180 st. przez ok. 15 min. w kwadratowej (ok. 24x24) blaszce. Następnie po upieczeniu przekroić ciasto na dwa blaty.
Żółtka, cukier, budyń i mąkę zmiksować ze szklanką mleka, zagotować resztę mleka i zrobić budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Ucierać do uzyskania kremu. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. Wymieszać.
Posmarować pierwszy blat frużeliną:
Owoce rozmrozić. Następnie dodać sok z cytryny i cukier, podgrzewać. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do wiśni. Zagotować i odstawić z palnika. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wlać do owoców i dobrze wymieszać. Wystudzić.
Na frużelinę wylać krem, przykryć drugim blatem i ekko docisnąć.
Przygotować polewę:
Polewa:
-biała czekolada
-szklanka śmietany 30%
-czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50ml wody
-garść wiórek kokosowych
Czekoladę rozpuścić na malutkim ogniu w śmietanie. Wspać wiórki i żelatynę rozrobioną w wodzie. Kiedy żelatyna dobrze się rozpuści, poląć gotowe ciasto.
Smacznego!