Rodzinka moja stwierdziła, że to ciasto przebija wszystkie moje poprzednie :D Mnie osobiście jak najbardziej odpowiadało połączenie smaków, słodkiego z lekko kwaskowatym. A do tego jeszcze mak i migdały..... Mniaaam :]
Ciasto:
-150g suchego maku
-100g wiórków kokosowych
-100g zmielonych migdałów
-100g cukru
-8 białek
-4 żółtka
Krem:
-4 żółtka
-2szklanki mleka
-budyń waniliowy
-2 łyżki mąki
-1/2 szkl. cukru
-łyżka soku z cytryny
-wiśniówka (ilość według upodobań)
-250g margaryny
Dodatkowo:
-450g frużeliny wiśniowej lub konfitura wiśniowa
Frużelina:
-450g wiśni mrożonych
-4 łyżki cukru
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-2,5 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Kolejno dodawać żółtka i ubijać. Wsypać kolejno mak, wiórki i migdały. Ostrożnie wymieszać. Piec w 180 st. przez ok. 15 min. w kwadratowej (ok. 24x24) blaszce. Następnie po upieczeniu przekroić ciasto na dwa blaty.
Żółtka, cukier, budyń i mąkę zmiksować ze szklanką mleka, zagotować resztę mleka i zrobić budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Ucierać do uzyskania kremu. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. Wymieszać.
Posmarować pierwszy blat frużeliną:
Owoce rozmrozić. Następnie dodać sok z cytryny i cukier, podgrzewać. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do wiśni. Zagotować i odstawić z palnika. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wlać do owoców i dobrze wymieszać. Wystudzić. Na frużelinę wylać krem, przykryć drugim blatem i ekko docisnąć.
Przygotować polewę: Polewa:
-biała czekolada
-szklanka śmietany 30%
-czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50ml wody
-garść wiórek kokosowych
Czekoladę rozpuścić na malutkim ogniu w śmietanie. Wspać wiórki i żelatynę rozrobioną w wodzie. Kiedy żelatyna dobrze się rozpuści, poląć gotowe ciasto.
Smacznego!
Ciasta, ciasteczka i torty czyli.... Uwielbiam pichcić!
Co zrobić gdy zostanie trochę suchego maku? Najlepiej przygotować niebanalny deser. Taki trochę niebanalny i intrygujący w smaku jest właśnie ciasto "Makowa Panienka". Pyszne połączenie biszkoptu makowego z kremem budyniowym oraz kwaśnym dżemem wiśniow...
Makowa Panienka wiśniowa czyli pyszne przekładane ciasto składające się z dwóch blatów makowo-kokosowo-migdałowych przełożonych pysznym kremem i dżemem wiśniowym! Klasycznie robione z kremem budyniowo-maślanym, ale idąc tropem blogerki z bloga...
Czy jest wśród Was ktoś, kto pamięta czeską bajkę o Makowej Panience mieszkającej na makowej polanie? Ja od razu przed oczami mam jej czerwoną spódnicę i motyla Emanuela. Makowa panienka to też nazwa przepysznego ciasta. To mój zdecydowany faworyt te...
KOKOSOWA PANIENKA BEZ PIECZENIA najlepsze ciasto w 10 minut bez pieczenia, błyskawiczne, pyszne i kokosowe! To ciasto przygotowałam we współpracy z ze sklepem: www.tarkaimiarka.pl , który Wam serdecznie polecam. Zapraszam do wypróbowania przepi...
Makowa panienka ciasto, ktre idealnie wpisuje si w witeczny klimat. Makowe warstwy ciasta, ktre w rodku kryj przepyszny krem
Post Makowa Panienka Ciasto pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
„Nie zdążyłam opublikować tego przepisu przed świętami, więc czynię to z lekkim opóźnieniem. W sumie to nic nie szkodzi, bo to ciasto można piec nie tylko na święta. Wzorowane jest na znanym cieście noszącym nazwę „Makowa panienka”, które można znaleźć...
Kolejny dodatek do różnych ciast i deserów, oczywiście dla dorosłych. Ostatnio używana przezemnie do ciastaWiśniowa panienka. Mocna, gęsta i baaardzo rozgrzewająca ;]Składniki:-2kg wiśni bez pestek-2kg cukru-1,5l spirytusu 70%Dodatkowo:-pojemnik ...
Ciasta, ciasteczka i torty czyli.... Uwielbiam pichcić!