Odkąd zakupiłam nowy "sprzęt" ;) szaleję z wypiekaniem chleba. Wypróbowuję różne przepisy, ten jednak jak dotąd najbardziej przypadł mi do gustu.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Postępujemy wedle zasady; najpierw wlewamy wodę, maślankę czyli składniki płynne, następnie zasypujemy produktami sypkimi oprócz ziaren (które dodajemy po sygnale) pamiętając, że na końcu drożdże. Ustawiamy program podstawowy (basic), chleb średni, przyrumienienie średnie. START.
A co do samego sprzętu który posiadam (Russell Hobbs Wypiekacz do chleba CLASSICS 18036-56), jestem bardzo zadowolona. Prócz chleba, piękę też ciasto drożdżowe, wyrabiam ciasto na pizzę itp.
Maszyna piecze chleb w trzech wielkościach (400g, 750g, 1000g) oraz trzech poziomach przypieczenia skórki. Posiada funkcję Fast Bake czyli szybkiego pieczenia oraz 12 programów m. in. chleb podstwowy, pełnoziarnisty, do ciast słodkich oraz uwaga do DŻEMÓW! Przyda mi się w sezonie robienia przetworów .
Fajną rzeczą jest opóźniony start (mogę nastawić chleb na rano :) ) i również okienko umożliwiające podglądanie ciasta.
Łatwo się myje pojemnik i mieszadło. Również w łatwy sposób można mieszadełko wyjąć przed pieczeniem aby po wyjęciu chleba nie zrobła nam się dziura.
Jedyną wadą jaką dotąd zauważyłam jest to iż chlebek jest słabo podpieczony na wierzchu.
Zdecydowanie polecam sprzęt !