Pyszne ciasto z bananami i wiśniową pianką
Składniki :
Biszkopt :
-3 jajka -1/2 szklanki cukru-1 szklanka maki-1 łyżeczka proszku do pieczenia-4 łyżki wody gazowanej białej lub oranżady żółtej
Masa bananowa :
-1 kg bananów
-3 jajka
-szczypta soli
-1/2 kostki masła
-1 szklanka cukru pudru
-1 cytryna
-1 galaretka cytrynowa(rozpuścić w 1 szklance wody )
-2 galaretki pomarańczowe(rozpuścić w 3,5 szklanki wody )
-1 galaretka wiśniowa(rozpuścić w 1 szklanka wody)
Nakropienie :
-1/2 szklanki wody
-sok z 1/2 cytryny
-1 łyżka cukru
1-łyzka spirytusu (według uznania)
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie , dodać żółtka i wodę...Na koniec dodajemy przesianą mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki ) Piec w temperaturze 180 stopni .Tortownica o średnicy 26 cm
Masło ,utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, dodać banany przeciśnięte przez praskę, rozpuszczoną gęstniejącą cytrynową galaretkę i sok 1/2 cytryny ,wszystko dobrze połączyć i wylać na nasączony ,biszkopt. Następnie ,białka ubić na sztywno i dodać (do białek) tężejącą wiśniową galaretkę,to wylać na twardą masę bananową .Na stężałą piankę, ułożyć krążki bananów (każdy krążek moczymy w soku z cytryny ) i zalewamy rozpuszczoną ,tężejącą galaretką pomarańczową.
Smacznego!!!