Do ciast z truskawkami dodajemy placek maślany :) Nie przesadzę jeśli powiem, że to mój ulubiony, a natknęła mnie do jego zrobienia ostatnio teściowa. I tak wyciągnęłam przepis ze starej szuflady by podzielić się z Wami kuchciki truskawkową słodkością. To mój faworyt, przebija nawet tradycyjny placek drożdżowy. Do roboty :)
Potrzebujemy:
3 jaja
2 szklanki mąki
szklanka maślanki
pół szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
KRUSZONKA:
cukier waniliowy
pół kostki masła
2 czubate łyżki mąki
0,5 kg truskawek
Przepis szybki i łatwy ! Jajka z cukrem ubijamy mikserem, dodając przesianą mąkę z proszkiem, maślankę i olej. Osobno robimy kruszonkę, łącząc w/w składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, na to truskawki i kruszonka. Pieczemy w 180`C 35 minut. Po upieczeniu możemy polać lukrem, ale nie musimy :) Ciasto jest maślane, mleczne i śmietankowe, jednym słowem pycha. Uważajcie z ilością truskawek bo lubi wyjść zakalec, co często mi się zdarza :P