→ Pamiętacie szybki placek z truskawkami? Tym razem zaprezentuję Wam wariację na jego temat, z wyraźną nutą kokosową. Bo truskawki i kokos, to połączenia dla mnie idealne… Żeby tylko truskawek wystarczyło na kolejne blaszki tego pysznego ciasta! :) PS ciasto można przygotować także w formie muffin.
Składniki (tortownica 21-22 cm):
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 szklanki oleju kokosowego*
1 szklanka mleka
1,5 szklanki pokrojonych na pół truskawek
Dodatkowo:
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190ºC, a dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednym naczyniu wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, wiórki, cukier, proszek do pieczenia, sól; w drugim natomiast mokre: jajka, olej i mleko. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą, dodać truskawki i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę, wierzch posypać wiórkami kokosowymi i całość piec około 35-40 minut. Podawać po ostudzeniu.
I gotowe! :)
* można też zrobić pół na pół z rzepakowym lub dowolnym innym