Wszyscy znamy kaszankę z grilla, kaszankę smażoną lub gotowaną. Ale kto z Was Kuchciki zna pierogi z kaszanką?
Potrzebujemy:
(około 40 pierogów)
CIASTO
250 gram mąki pszennej
pół szklanki gorącej wody
pół łyżeczki soli
łyżka masła
Ciasto łączymy w misce mieszając łyżką żeby się nie poparzyć. Kiedy lekko się połączy wysypujemy na blat i wyrabiamy do jednolitej masy. Idzie naprawdę szybko, bez problemu. Gotową masę rozwałkujcie. Na te pierogi potrzebujemy kwadraty ciasta, a nie koła. Najlepiej posłuży nam do tego nóż do pizzy :) każdy kwadrat powinien mieć około 5x5 centymetrów.
FARSZ:
2 kaszanki
200 gram młodej kapusty kiszonej
2 cebule dymki
2 łyżki musztardy
łyżeczka oleju
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, musi się zeszklić. Do tego obraną kaszankę i musztardę. Kapustkę musimy drobno poszatkować i dodać do reszty na patelni. Przesmażamy wszystko razem około 7 minut. Po tym czasie farsz musi tylko przestygnąć i możemy zawijać nasze kwadraciki. Reszta już jak w innych pierogach. Ciasto, farsz, lepimy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Wystarczy polać je masłem chodź można te pierogi podać z sosem chrzanowym lub z czymkolwiek innym co przyniesie Wasza wyobraźnia :) I co fajny pomysł? Smacznego!