Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Tysiąc Smaków
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
135
Kategorie
181
Zapiekana kasza jaglana z mascarpone i malinami
Szybkie śniadanie, podwieczorek, deser... Z resztek ;) Wystarczy mieć pod ręką ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, opakowanie serka mascarpone i dowolne owoce (mogą być mrożone). Chwila w piekarniku i voila! pyszne danie gotowe! :)Składniki:ugotowana ka...
Tysiąc Smaków
Smak SŁODKI
,
Wegetariańskie
,
Kasza jaglana
,
Owoce
,
śniadanie
,
Zapiekane
,
Mascarpone
Domowa płukanka do ust
Czy zauważyliście, że większość płukanek do ust ma na pierwszym miejscu w swoim składzie wodę? U nas w domu od jakiegoś czasu używamy przygotowanych przeze mnie płukanek - na bazie wody, oczywiście ;) Podstawowa płukanka do woda z solą i kilkoma kropla...
Tysiąc Smaków
Inne
,
Kosmetyki jadalne
Jadalna pasta do zębów
Próbowaliście kiedyś zrobić w domu pastę do zębów? Proponowana przeze mnie pasta się nie pieni (co wcale nie jest jej wadą) i ma inną konsystencję niż konwencjonalne pasty, ale zęby są po niej bardzo gładkie! Pasta nie zawiera wody, więc może jedynie z...
Tysiąc Smaków
Inne
,
Kosmetyki jadalne
Piernikowa czekolada na bazie daktyli
Składniki:1 filiżanka daktyli bez pestek1 filiżanka wody3 kopiaste łyżki kakao (używam surowego)szczypta soli himalajskiej /morskiej /kłodawskiejszczypta czarnego pieprzu, świeżo mielonego1 łyżeczka cynamonu mielonego1/3 łyżeczki imbiru mielonegoszczyp...
Tysiąc Smaków
Smak SŁODKI
,
Kakao
,
Imbir
,
Dodatki
,
Daktyle
,
Cynamon
,
Anyż
,
Pieprz
Arbuziada - idealna na upał!
W takie upały jak teraz wszystkim strasznie się chce pić. Woda jest najlepsza, ale każdemu może się trochę znudzić ;) Zainspirowani przepisem z książki "My New Roots" zrobiliśmy ostatnio arbuziadę- lemoniadę arbuzowo-miętową :) Idealna na upał, nawet j...
Tysiąc Smaków
Dla dzieci
,
Bez cukru
,
Smaki LATA
,
Cytryna
,
Miód
,
Napoje
,
Limonka
,
Arbuz
,
Mięta
Naturalnie farbowane jajka
W zasadzie to żaden przepis ;) Od jakiegoś czasu nie kupujemy sztucznych barwników do farbowania jaj, a wykorzystujemy naturalne. Pierwszym naturalnym barwnikiem były łuski cebulowe (pomieszane z cebuli zwykłej i czerwonej dają piękny kolor), a potem d...
Tysiąc Smaków
Jajka
,
Inne
,
WIELKANOCNE smaki
Mazurek owsiany z kremem kawowym
Mazurek na bazie owsianego spodu (inspirowanego szkockimi ciasteczkami). Do ciasta dodałam masła (tak jak przewiduje to oryginalny przepis na ciasteczka), natomiast krem jest już wegański i zdrowy :) I pyszny (oczywiście!) :)Składniki na kruchy spód:2 ...
Tysiąc Smaków
Smak SŁODKI
,
Wypieki
,
Vitamix
,
Cukier muscovado
,
POLSKIE (po)smaki
,
Daktyle
,
Masło
,
Samopsza
,
WIELKANOCNE smaki
,
Awokado
,
Kawa
Ekosprzątanie. Pasta uniwersalna
Proste do wykonania "mleczko" do sprzątania, zawierające rozpuszczone mydło i sodę oczyszczoną. Oprócz tego trochę boraksu (który można ominąć) i ulubiony olejek eteryczny - ja najczęściej używam eukaliptusowego cytrynowego; jest świeży i kojarzy mi si...
Tysiąc Smaków
Inne
,
Dom
,
Ekosprzątanie
Orzechowiec z mąki razowej, z budyniem jaglanym
Tak jak każde ciasto i orzechowiec musiał u nas w domu ulec przemianie na lepsze ;) Ciasto zrobiłam z mąki razowej (używałam zarówno orkiszowej jak i samopszy), a budyń - z kaszy jaglanej. Wyszło bardzo pyszne ciasto, które polecam nie tylko na Święta!...
Tysiąc Smaków
Smak SŁODKI
,
Wypieki
,
Deser
,
Bez cukru
,
Kasza jaglana
,
Orzechy
,
ŚWIĄTECZNE smaki
,
Wanilia
,
Masło
,
Miód
,
Ksylitol
Seleryba z dzikim ryżem i kichi
Pierwszy raz seleryba pojawiła się na naszym stole w ubiegłoroczną Wigilię. Bardzo nam zasmakowała, więc zrobiliśmy powtórkę :) Tym razem z dodatkiem dzikiego ryżu, pieczarek i pora oraz kimchi z białej kapusty. Selera nie owijałam w płaty nori, jak to...
Tysiąc Smaków
Wegańskie
,
Smak SŁONY
,
Obiad/kolacja
,
ŚWIĄTECZNE smaki
,
Kiszone
,
Glony
,
Ryż
,
Seler
Wegańskie ciasto dyniowe z makiem
Zalega mi w zamrażarce dyniowe pure. Jakoś nie ma u nas w domu miłośników dyni (poza mną...), więc próbuję ją ukryć - w tym cieście przychodzi to z łatwością, dynia jest niewyczuwalna, a ciasto znika niezwykle szybko! Przepis zaczerpnęłam z najnowszej ...
Tysiąc Smaków
Smak SŁODKI
,
Wegańskie
,
Wypieki
,
Orkisz
,
Cukier muscovado
,
Smaki JESIENI
,
Olej kokosowy
,
Mak
,
Dynia
Mus z mango i młodego kokosa z owocami
Skusiłam się na młodego kokosa. Wszędzie zachwalane są walory zdrowotne wody kokosowej (szczególnie świeżej), więc postanowiliśmy jej spróbować. Woda kokosowa jest słodka, "oleista" i dziwna w smaku, bardzo specyficzna - tylko ja byłam w stanie wypić j...
Tysiąc Smaków
Smak SŁODKI
,
Wegańskie
,
Deser
,
Bez cukru
,
Owoce
,
Smaki LATA
,
Imbir
,
Szybkie danie
,
Cytryna
,
Kokos
,
Limonka
,
Mango
Kasza jaglana z awakado, czerwoną cebulą i sałatką pomidorowo-ogórkową
Ostatnio często jadam takie śniadanie, albo trochę zmodyfikowane ;) Dodaję pieczone (burak, kalafior, brokół, dynia) lub kiszonewarzywa (burak, ogórek, kapusta, bób), posypuję gomasio lub prażonymi pestkami dyni czy słonecznika. Zawsze jest awoka...
Tysiąc Smaków
Wegańskie
,
Smak SŁONY
,
Cebula
,
Kasza jaglana
,
śniadanie
,
Pestki/nasiona
,
Przekąska
,
Sos sojowy
,
Awokado
Batoniki bez pieczenia słonecznikowo-rodzynkowe (z dodatkiem kakao i karobu)
Superszybkie i smaczne batoniki na bazie pestek słonecznika i rodzynek. Wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Dodałam do nich zmielone płatki owsiane oraz kakao i karob; obtoczyłam w poppingu z amarantusa. Masa bazowa nadaje się do różnych modyfikacji -...
Tysiąc Smaków
Smak SŁODKI
,
Dla dzieci
,
Wegańskie
,
Deser
,
Bez mleka
,
Bez cukru
,
Kakao
,
Olej kokosowy
,
Pestki/nasiona
,
Karob
,
Płatki
,
Przekąska
,
Surowe
,
Rodzynki
Wegańskie, spolszczone sushi
Podczas upałów nie chce mi się gotować, wymyślam więc co by tu zjeść by za dużo przy garach nie stać... ;) Tym razem potrzebne było gotowanie - ale ryż gotuje się w zasadzie sam i nie trzeba przy nim stać. Nori kupuję w dużych opakowaniach, bo w naszym...
Tysiąc Smaków
Wegańskie
,
Obiad/kolacja
,
Szybkie danie
,
Marchew
,
Przekąska
,
Glony
,
Ryż
,
(po)smaki ORIENTU
,
Chrzan
,
Sos sojowy
,
Ogórki
Tarta z fasolką szparagową, ziemniakami, cebulą i pomidorkami koktajlowymi
Tarta wykorzystująca resztki z poprzednich dań - ugotowaną fasolkę szparagową oraz pure ziemniaczane. Do tego dołożyłam drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz pomidorki koktajlowe i domowy majonez jaglany (doprawiony chrzanem lub czosnkiem). Połączenie ...
Tysiąc Smaków
Smak SŁONY
,
Wypieki
,
Obiad/kolacja
,
Wegetariańskie
,
Jajka
,
FRANCUSKIE (po)smaki
,
Pomidory
,
Ziemniaki
,
Resztki
,
Tarta
,
Fasolka szparagowa
1
2
3
Następna
→