Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Tysiąc Smaków
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
135
Kategorie
181
Proste wegańskie kimchi (nieco spolszczone)
Już raz kimchi pojawiło się na blogu (przepis tutaj). Tym razem postanowiłam skorzystać z innych rad i nie dodawać do kimchi pasty na bazie mąki ryżowej. Zamiast tego użyłam samych przypraw i odrobiny wody. Dodałam za to glony nori (mogą być zmielone k...
Tysiąc Smaków
Cebula
,
Czosnek
,
Imbir
,
Smak OSTRY
,
Dodatki
,
Marchew
,
Kiszone
,
Glony
,
Kapusta
,
(po)smaki ORIENTU
,
Kurkuma
,
Chili
,
Rzodkiewka
Slow cooking. Buraki po burgundzku (z wolnowara)
W przygotowaniu tego dania wykorzystałam mój nowy nabytek - wolnowar marki Crock Pot. Ponieważ to moje pierwsze dzieło wolnowarowe (owsianki nie liczę...), inspirowałam się dwoma przepisami znalezionymi w internecie, a pochodzącymi z blogów Jadłonomia ...
Tysiąc Smaków
Wegańskie
,
Smak SŁONY
,
Obiad/kolacja
,
Cebula
,
Czosnek
,
ZIMOWE smaki
,
Buraki
,
FRANCUSKIE (po)smaki
,
Pieczarki
,
Jednogarnkowe
,
Wolnowar
,
Tempeh
Orzechowe crumble z jabłkami (wegańskie)
Niezbyt atrakcyjny wizualnie, ale pyszny deser. Wykorzystuję do niego jabłka, ale nadają się również inne owoce lub mieszanka owocowa (np. jabłka z gruszkami, malinami czy wiśniami albo mieszanka maliny,jagody, borówki, truskawki); owoce mogą być...
Tysiąc Smaków
Dla dzieci
,
Wegańskie
,
Wypieki
,
Deser
,
Orkisz
,
Owoce
,
Cukier muscovado
,
Imbir
,
Orzechy
,
Smaki JESIENI
,
ZIMOWE smaki
,
Olej kokosowy
,
Cynamon
,
Płatki
Gofry z samopszy
Ostatnio kupiliśmy nową gofrownicę, z racji że poprzednia już się wysłużyła i praktycznie odmówiła współpracy. Tym razem zdecydowałam się na zakup bardziej profesjonalnego sprzętu ;) Gofrownica jest na prawdę wspaniała - dobrze się nagrzewa i piecze św...
Tysiąc Smaków
Smak SŁODKI
,
Dla dzieci
,
Wegańskie
,
Wypieki
,
Deser
,
Jajka
,
śniadanie
,
Cukier muscovado
,
Olej kokosowy
,
Samopsza
Pasta słonecznikowa z czosnkiem, imbirem i świeżą kurkumą
Kolejna wersja pasty na bazie pestek słonecznika. Tym razem doprawiona świeżym imbirem, kurkumą i czosnkiem. Pyszna!Składniki:1 filiżanka uprażonych ziaren słonecznika1 duży ząbek czosnku, obranypo 1/2 cm świeżego imbiru i kurkumyok. 50 g przecieru pom...
Tysiąc Smaków
Wegańskie
,
Smak SŁONY
,
Czosnek
,
Vitamix
,
Imbir
,
Smak OSTRY
,
Pestki/nasiona
,
Pomidory
,
Do chleba
,
Kurkuma
Pierniczkowe trufle. Wegańskie
Słodka propozycja na utylizację pulpy pozostającej z wykonania mleka roślinnego (w naszym przypadku była to pulpa migdałowa). Trufle są dość słodkie, dlatego dla zrównoważenia smaku obtoczyłam je w gorzkim surowym kakao.Składniki:zmielone migdały (u mn...
Tysiąc Smaków
Smak SŁODKI
,
Wegańskie
,
Deser
,
Bez mleka
,
Bez cukru
,
Kasza jaglana
,
Bez glutenu
,
Kakao
,
Imbir
,
ZIMOWE smaki
,
Daktyle
,
Cynamon
,
Owoce suszone
,
Migdały
,
Amarantus
,
Gałka muszkatołowa
,
Pieprz
,
Kardamon
Ciecierzyca z karmelizowaną cebulą w pomidorowym sosie z chrupkami jaglanymi
Proste danie, składające się z kilku składników, z dodatkiem chrupiących chlebków jaglanych. Ciecierzycę ugotowałam wcześniej w większej ilości; w tym daniu po prostu ją podgrzałam. Do gotowania ciecierzycy (i innych strączkowych) używam szybkowaru - d...
Tysiąc Smaków
Obiad/kolacja
,
Wegetariańskie
,
Cebula
,
Czosnek
,
Imbir
,
Smak OSTRY
,
Kurkuma
,
Ciecierzyca
,
INDYJSKIE (po)smaki
Chrupiący chlebek jaglany (ziołowo-paprykowy)
Tym razem chrupiący chlebek jaglany, trochę jak chrupki /nachos. Nadaje się zarówno na przekąskę (bardzo smakował moim dzieciom), jak i dodatek do różnych dań. Przygotowanie tego chlebka nie wymaga jakiegoś specjalnego sprzętu - wystarczy blender ręczn...
Tysiąc Smaków
Dla dzieci
,
Wegańskie
,
Smak SŁONY
,
Wypieki
,
Kasza jaglana
,
Smaki JESIENI
,
Dodatki
,
Zioła
Kaszka orkiszowa z kiszonym burakiem, wędzonym tempehem i czerwoną cebulą
Moje ostatnie odkrycie! Nie przepadam za słodką kaszką manną (nie jemy pszennej tylko orkiszową lub kukurydzianą), więc przy okazji ostatniego śniadania wykombinowałam takie oto połączenie. Chrupiący kiszony burak, wędzony tempeh, lekko ostra czerwona ...
Tysiąc Smaków
Smak SŁONY
,
Cebula
,
śniadanie
,
Smaki JESIENI
,
ZIMOWE smaki
,
Kiszone
,
Sos sojowy
,
Tempeh
,
Kasza orkiszowa
Znakomite bezglutenowe brownie (jaglano-orzechowe)
Bardzo szybko znikające, przepyszne ciasto jaglano-czekoladowe z nutką orzechową. Dawno nie jadłam klasycznego brownie, ale to jest na prawdę (nie chwaląc się) fe-no-me-nal-ne! :P Największa przeciwniczka kaszy w naszym domu zajadała się, aż jej się us...
Tysiąc Smaków
Smak SŁODKI
,
Dla dzieci
,
Wypieki
,
Wegetariańskie
,
Deser
,
Kasza jaglana
,
Jajka
,
Kakao
,
Orzechy
,
Smaki JESIENI
,
ZIMOWE smaki
,
Czekolada
,
Karob
,
Owoce suszone
Wegańskie jesienne ciasto dyniowe czekoladowe (chocolate pumpkin pie)
Na blogu Jadłonomii znalazłam przepis na wegańskie pumpkin cream pie o smaku pomarańczowym. Zrobiłam. Zjedliśmy. Smakowało nam. Ale nie wszyscy byli zachwyceni. Na prośbę Młodszej Córeczki przygotowałam zmodyfikowaną wersję czekoladową. I oto przed Pań...
Tysiąc Smaków
Smak SŁODKI
,
Dla dzieci
,
Wegańskie
,
Wypieki
,
Deser
,
Kasza jaglana
,
Orkisz
,
Kakao
,
Cukier muscovado
,
Imbir
,
Orzechy
,
Smaki JESIENI
,
Olej kokosowy
,
Daktyle
,
Karob
,
Cynamon
,
Dynia
Pieczona skorzonera
Skorzonera inaczej zwana wężymordem lub po prostu czarnym korzeniem to dość mało znane warzywo, które jest bardzo smaczne (szczególnie po upieczeniu, tak jak to dziś proponuję), zdrowe i odporne na przymrozki :) Jedynym mankamentem jest obieranie - ale...
Tysiąc Smaków
Wegańskie
,
Smaki JESIENI
,
Dodatki
,
POLSKIE (po)smaki
,
Zapiekane
,
Skorzonera
Czipsy jarmużowe
Czipsy z jarmużu to ulubiona forma tego warzywa dla moich dzieci. Szybko się je przygotowuje - wystarczy umyć jarmuż, podzielony na mniejsze kawałki (same listki) i wrzucić go na 3-4 minuty do piekarnika z termoobiegiem. Termoobieg jest tutaj niezbędny...
Tysiąc Smaków
Dla dzieci
,
Wegańskie
,
Smaki JESIENI
,
Dodatki
,
POLSKIE (po)smaki
,
Przekąska
,
Jarmuż
Kasza gryczana z karmelizowaną cebulą, pieczarkami, młodym szpinakiem i kiszoną kapustą
Prosta kolacja /obiad. W miarę szybka - trzeba tylko trochę poczekać na cebulę. Najlepiej cierpliwie, wtedy jest najsmaczniejsza ;) Nie podaję dokładnych ilości, wszystko zależy od ilości osób, poziomu głodu, itd. (w nawiasach orientacyjnie ilości, któ...
Tysiąc Smaków
Smak SŁONY
,
Obiad/kolacja
,
Wegetariańskie
,
Cebula
,
Masło sklarowane
,
Smaki JESIENI
,
Pieczarki
,
Kapusta
,
Szpinak
,
Kasza gryczana
Jajecznica cebulowo-jaglana z kiszonym kalafiorem, marchewką i rzodkiewką
Pomysł na wykorzystanie kiszonego kalafiora :) U nas było to akurat śniadanie, ale może z powodzeniem być kolacją i nawet obiadem! Co kto lubi ;) W przepisie nie podaję ilości - jest on mocno orientacyjny (ale w końcu nie jest to przepis na jakiś wyszu...
Tysiąc Smaków
Smak SŁONY
,
Obiad/kolacja
,
Wegetariańskie
,
Cebula
,
Kasza jaglana
,
Masło sklarowane
,
śniadanie
,
Szybkie danie
,
Kiszone
,
Resztki
Kiszony kalafior - 3 rodzaje
Postanowiłam, że w naszej kuchni potrzebujemy więcej kiszonek, dlatego po raz pierwszy ukisiłam kalafior. I polecam wszystkim, którzy mają ochotę na kiszone eksperymenty. Z jednego średniego kalafiora wyszło mi 2 i pół słoika (900ml) - ostatni słoik zr...
Tysiąc Smaków
Czosnek
,
Imbir
,
Dodatki
,
Marchew
,
Kiszone
,
Kalafior
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→