Sernik powstał kilka dni temu ale dopiero dziś udało mi się wrzucić przepis. Na pewno do niego wrócę bo jest lekki, akurat na upały, no i bezcukrowy :) Dość słodki spód równoważą truskawki :)
Składniki spód:
200 g słonecznika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka karobu (lub kakao)
80 g masła
80 g ksylitolu
1 jajko
Masło lub olej kokosowy do nasmarowania blachy
Składniki masa:
5 jajek
4 serki typu philadelphia (łącznie 600 g)
150 g ksylitolu
Szczypta soli
Otarta skórka z cytryny
50 g mleka sojowego
6 łyżek mąki ziemniaczanej
Składniki na spód zmiksować i powstałym ciastem wylepić nasmarowaną tłuszczem i obsypaną otrębami blachę. Białka ubić ze szczyptą soli. Jajka utrzeć z ksylitolem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na koniec dodać i delikatnie wymieszać pianę z białek. Piec około godziny, termoobieg, 170 stopni do zarumienienia. Udekorować owocami.