Dla wszystkich, którzy jeszcze coś przygotowują na drugi dzień świąt lub do zeszytu na przyszły rok - udało mi się wreszcie zamieścić dwa nowe przepisy świąteczne :) - bezcukrowy i bezglutenowy makowiec z niewielką ilością erytrolu i miodem oraz lekką sałatkę. Oba przepisy sprawdziły się świetnie przy cięższych potrawach więc z czystym sumieniem polecam dodając równocześnie życzenia i przeprosimy, że w tym roku niewiele było nowych przepisów - duże zmiany w moim życiu wymusiły na mnie ograniczenie aktywności ale w przyszłym roku postaram się to nadrobić! Smacznych, zdrowych i szczęśliwych Świąt dla Wszystkich!
Składniki makowiec:
6 jajek
6 łyżek erytrolu
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Szczypta soli
300 g maku mielonego
100 g masła orzechowego
120 g miodu
60 g oleju kokosowego
100 g orzechów - włoskie, laskowe, nerkowce
80 g mielonych migdałów
Skórka oraz sok z jednej pomarańczy
Laska wanilii
Przygotować ciasto na roladę biszkoptową - białka ubić na sztywno z solą, dodać pozostałe składniki i żółtka - delikatnie wymieszać, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec około 25 minut aż ciasto będzie suche. Po lekkim wystudzeniu, przyłożyć do ciasta drugą warstwę papieru i zwinąć roladę, pozostawiając do całkowitego wystudzenia. Mak zalać wrzątkiem, przykryć a po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć i odsączyć z wody. Dodać skórę z pomarańczy, sok, ziarna z laski wanilii, pozostałe składniki poza orzechami i wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać posiekane orzechy i wszystko wymieszać. Wyłożyć nadzienie na rozwinięty biszkopt i jeszcze raz zawinąć. Po kilku godzinach rolada nasiąknie i będzie gotowa do krojenia.
A dodatkowy przepis na sałatkę to tylko kilka ugotowanych buraków pokrojonych w kostkę, garść sałaty, 100 g orzechów włoskich i sos - najważniejszy w tej sałatce, czyli 5 łyżek oleju z orzechów włoskich, łyżka syropu klonowego, szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka octu balsamicznego. Smacznego!