Nazwa wyszła zupełnie przypadkowo ale brzmi całkiem nieźle i dokładnie tak smakuje :) Kupiłam dziś piersi z kaczki i w ramach spożywania mięsa od czasu do czasu postanowiłam zrobić je idealnie ;) Próbowałam znaleźć jakieś wytyczne jak je przygotować ale co przepis to inne przygotowanie - czasem ze smażeniem, czasem bez smażenia. I wszystkie z pomarańczami albo jabłkami. A ja miałam tylko gruszki, więc zrobiłam marynatę z rozdrobnionej gruszki z miodem, octem balsamicznym i kolendrą. Czas smażenia i pieczenia zrobiłam pośredni i przyznam, że i ja i mój mąż przyznaliśmy, że lepszą jedliśmy chyba tylko w Francji :) Wyszła soczysta i miękka, może w środku mogłaby być jeszcze bardziej delikatna - jeśli znajdę jakiś sposób na to, na pewno uzupełnię opis chyba, ze macie jakiś pomysł co jeszcze można ulepszyć w technice obróbki :)
Niestety tylko jedno zdjęcie, bo szybko zniknęła :) To na górze, co może nie najlepiej wygląda, to najlepsza część dania - skarmelizowana gruszka z marynaty.
A jeszcze jedna wskazówka dla początkujących, jak ja, z kaczką - skorzystałam z
wytycznych Pascala dotyczących idealnego steka :) wygląda na to, ze przynajmniej częściowo się przy kaczce sprawdzają :) szczególnie to dotyczące nie nakłuwania mięsa w trakcie smażenia.
Składniki:
Marynata do kaczki (2 piersi):
Łyżka miodu
Łyżeczka octu balsamicznego
Łyżeczka soli
Łyżeczka papryki ostrej
Gruszka
Pięć łyżek oliwy
Garść posiekanej świeżej kolendry
Olej rzepakowy do smażenia
Sałatka:
2 garście szpinaku
2 pomidory
Marchewka
3 małe cebulki dymki
Dressing
Oliwa (około 50 ml)
Garść posiekanej kolendry
Łyżeczka octu balsamicznego
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki ksylitolu
Świeżo zmielony pieprz
Przygotować marynatę – zblendować lub drobno posiekać gruszkę, dodać pozostałe składniki i całość wymieszać. Kaczkę ponakrawać od strony ze skórą i natrzeć marynatą. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki, kaczkę obsmażyć na oleju, po 4 minuty z każdej strony, a następnie przełożyć wraz z olejem i resztą marynaty do naczynia żaroodpornego i zapiekać 50 minut, termoobieg, 200 stopni. Nałożyć szpinak, pokrojone pomidory i obraną obieraczką marchew, polać wszystko dresingiem (najlepiej składniki wymieszać w zamkniętym słoiczku). Na warzywa nałożyć pokrojoną pierś z kaczki (najlepiej bez skóry), posypać dymką i wszystko polać marynatą z sosem z pieczenia. Wbrew pozorom nie tak dużo pracy a efekt naprawdę smakowity!