Muffinki na sojowym mleku waniliowym mleku sojowym z mango i truskawkami
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki waniliowego mleka sojowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- truskawki/mango
Siemię łączymy z wodą i odstawiamy do lodówki na około 10 minut. W tym czasie, w jednej misce łączymy oliwę i mleko. Do drugiej wsypujemy mąkę, cukier, sól i proszek. Łączymy zawartość obu misek łączymy, a na koniec dodajemy wymieszane z wodą siemię. Mango i truskawki kroimy i dorzucamy do ciasta. Masę rozlewamy do foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Dorwałam w niedzielę pierwsze polskie truskawki, toteż od razu postanowiłam je do czegoś wykorzystać na dobre rozpoczęcie sezonu. Postawiłam na klasykę, żeby przypadkiem czegoś nie zepsuć, a swoją drogą muffiny dawno nie gościły w moim domu. Wyszły przecudnie pachnące i wilgotne w środku- takie jak lubię. Trochę chciały mi uciec, ale jakoś udało mi się je zatrzymać. Podczas niedzielnych łowów dopadłam też panią sprzedającą konwalie, czyli coś na czego punkcie mam totalnego fioła i za bukiecik pierwszych konwalii jestem w stanie wiele dać.
Fajnie, że jednak już chociaż trochę czuć to zbliżające się lato.