Dawno już nie pisałam, ale są wakacje i jest tak przyjemnie, gorąco. Jem dużo świeżych owoców, których teraz jest zatrzęsienie i choć kocham zimę to uwielbiam też lato i oczekuję na sierpień, gdy pojawi się więcej śliwek, które na prawdę lubię.
Dzisiaj place, który zjedliśmy wczoraj na śniadanie, dodałam do niego dużo jagód, ale tym razem postanowiłam zrezygnować z mąki razowej, którą staram się dodawać do wypieków, zwłaszcza śniadaniowych.
Mini ciasto z jagodami
300 ml jagód
100g jogurtu naturalnego
1 szkl mąki pszennej 650
3 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę ( aż cukier się rozpuści), dodać mąkę, jogurt, ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy ( naczynia żaroodpornego maks. 22 cm średnicy), wyspać równomiernie jagody. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 30 min.
Smacznego!
Sky full of stars