Przyszedł czas na gołąbki. Składniki w domu i mój mąż rzekł: zjadłbym gołąbki, takie tradycyjne zawijane w liściach kapusty. No cóż, postanowiłam je więc zrobić. Przygotowanie ich nie wymaga zbyt wielu umiejętności. Wystarczą dobre składniki i chęci.
Składniki: kapusta młoda
Nadzienie: 1 kg mielonej łopatki (ewentualnie innego mięsa, może być gotowe mielone) 150 gram ryżu (gotowanego wg przepisu) 2 cebule (zmielne razem z mięsem lub drobno posiekane) natka pietruszki sól, pieprz
Dodatkowo: wywar warzywny przecier pomidorowy (ok. 250 ml) zioła do smaku (u mnie zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach)
Przygotowanie Zaczynamy od kapusty. Należy sparzyć liście. Można to zrobić w dwojaki sposób. 1. Z główki wycinamy głąb. Główkę wkładamy do wrzącej wody, aż łatwo będzie oddzielić liście. Będzie to trwało ok. 6 minut. Czynność powtarzamy kilka razy. 2. Ten sposób wybrałam ja. Z kapusty delikatnie odrywamy liście, tyle, ile potrzebujemy. Sparzamy we wrzącej wodzie ok. 4-5 minut i wyjmujemy.
Przygotowanie farszu Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy ugotowany ryż i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne "kotleciki" i kładziemy na liście kapusty. Zawijamy roladki. Do wywaru warzywnego wkładamy gołąbki (dość ściśle, aby nie zdeformowały się) i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut ok. 30minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy wedle uznania. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut (przy starej kapuście potrwa to trochę dłużej). W tym czasie sos trochę zredukuje się. Ja nie używam żadnych zagęszczaczy typu mąka, ale jak kto woli. Smacznego
Gołąbki w sosie pomidorowym Klasyk polskiej kuchni. Gołąbki w sosie pomidorowym z mięsem mielonym i ryżem uważam za jedno z najsmaczniejszych dań pod słońcem. Choć są dosyć pracochłonne, nie mogę odmówić sobie oraz moim bliskim przyjemności jedzenia go...
Cześć =) W mojej rodzinie najlepsze gołąbki przyrządza babcia Trudzia, ale dziś przedstawiam gołąbki autorstwa babci Krysi, które podała gościom podczas niedawnego obiadu.Z kolei przepis na gołąbki w moim wykonaniu, znajduje się tutaj: gołąbkiGołąbki...
Przepis na wegańskie gołąbki czyli turecka sarma z kapusty w wersji polsko-bałkańsko-ormiańskiej. Prawdziwe kulinarne multi-kulti. Gołąbki to obok pierogów jedna z tych potraw, którą uważamy za typowo polską i tak samo jak w przypadku pierogów jesteśmy...
Gołąbki domowe. Najlepszy przepis na domowe gołąbki. Gołąbki domowe to danie obiadowe, które u mnie w domu zawsze cieszy się wielką popularnością. Można je podawać z ziemniakami, bądź z pieczywem, ale u nas najchętniej jada się je bez tych dodatków (ry...