Dawno nie było tutaj konkretnego przepisu :)
Uwielbiam kalafior, szczególnie ugotowanego lub pieczonego. Ale nigdy nie zrobiłam jeszcze z niego placków. Banalnie proste, a jakie dobre! I wszystko zależy, jak je doprawisz - mogą być ostrzejsze lub bardziej ziołowe, decydujesz sam. :)
Składniki na ok. 8 placków:
- pół kalafiora,
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, ale możesz użyć jakiejkolwiek),
- pół cebuli,
- przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, wędzona papryka w proszku (możesz dodać wszystko, co Ci się podoba),
- 2 łyżki oleju (do smażenia)
- dodatkowo - śmietana lub jogurt grecki na wierzch (użyłam jogurtu).
Kalafior ugotuj i zmiksuj na gładką masę /możesz też pokroić go na drobne kawałki - testowałam i działa/. Posiekaj cebulkę. Do miski z kalafiorem dodaj cebulkę, jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodaj odrobinę wody, jeśli za rzadka - dodaj mąkę.
Ma rozgrzaną patelnię dodaj olej i za pomocą łyżki nakładaj masę, formując placki. Smaż z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.
Placki przełóż na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy się nieco ostudzą, przełóż na talerz i dodaj śmietanę lub jogurt. Smacznego!