''Alicja nagle zauważyła pod stolikiem małe, szklane pudełeczko. Otworzyła je i znalazła w środku ciasteczko z napisem: zjedz mnie, pięknie ułożonym z rodzynków. - Dobrze, zjem to ciastko - rzekła Alicja. - Jeśli przez to urosnę, to dosięgnę kluczyka, jeśli zaś jeszcze bardziej zmaleję, to będę mogła przedostać się przez szparę w drzwiach. Tak czy owak, dostanę się do ogrodu, a reszta mało mnie obchodzi. Odgryzła kawałek ciastka i czekała z niepokojem, trzymając rękę na czubku głowy, aby zbadać w ten sposób, czy rośnie czy też maleje. Przekonała się jednak ze zdziwieniem, że jest nadal tego samego wzrostu. Co prawda zdarza się to zwykle ludziom judzących ciastka, ale Alicja przyzwyczaiła się tak bardzo do czarów i niezwykłości, że uważała rzeczy normalne i zwykłe - po prostu za głupie i nudne. Jeszcze parę kęsów - i po ciastku.'' -Lewis Caroll, Alicja w Krainie Czarów
Okazuje się bowiem, że można jeść wszystko i nie tyć - a już na pewno nie od razu i nie w oka mgnieniu.Czym jest bowiem życie pełne lęków, wątpliwości i wyrzeczeń?Wszystko jest dla ludzi, no i przecież ''zakazany owoc'' zawsze smakuje lepiej.Nawet, jeśli jest z pozoru kalorycznym, rujnującym naszą dietę ciastkiem.Lub uroczą babeczką. ;)
Po której zjedzeniu...nie dzieje się zupełnie nic.Poza uczuciem radości z pysznego jedzenia. :)
Muffiny z borówkami, to pyszne, bardzo sycące babeczki wzbogacone mąką kukurydzianą nadającą im śliczną, złocistą barwę.Pięknie pachną wanilią, a ich wierzch przyjemnie chrupie pod zębami dzięki słodkiej, cukrowej skorupce. Słodycz muffinek przełamują kwaskowate borówki...Trudno się im oprzeć! :)Genialny przepis jest od Marthy StewartMuffiny kukurydziane z borówkami/6 standardowych muffinek/(wartość energetyczna 1 babeczki - ok. 300 kcal)- 165 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła, miękkiego
- 80 g cukru
- łyżka cukru wanilinowego
- 1,5 łyżki miodu (zastąpiłam syropem klonowym)
- 80 ml mleka
- 1 duże jajko
- pół szklanki borówek (ok. 70 g)
- cukier do posypania muffinek, u mnie wanilinowy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami.
W misce zmiksować masło z cukrami i miodem. Ciągle miksując, dodać jajko.
W drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą oraz z proszkiem do pieczenia.
Dodać suche składniki do mokrych, lekko wymieszać i dodać mleko, po czym dokładnie wymiesać na jednolitą konsystencję. Ciasto będzie dość gęste. Na koniec dodać borówki i delikatnie wmieszać je w ciasto (jeśli będą świeże i jędrne nie powinny nam popękać przy mieszaniu :) ).
Ciasto nakładać do pełna papilotek. Palcem zanurzonym w wodzie, wygładzić wierzch każdej babeczki, po czym posypać każdą z nich cukrem. Piec muffinki przez 20-25 minut, aż zrobią się złociste, a patyczek w nie wetknięty będzie suchy. :)