Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Tapas de Colores
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
25
Kategorie
1
Recenzja książki kucharskiej autorstwa Doroty Dardzińskiej: Synowa kontra teściowa
Dostałam książkę Doroty Dardzińskiej "Synowa kontra teściowa" i zaczęłam powoli przeglądać znajdujące się w niej przepisy. Sama okładka książki powoduje, że mam ochotę na śniadanie: filiżankę czarnej kawy i bułeczkę cynamonową, przy muzyce„Heartb...
Tapas de Colores
Krakowski Kazimierz: restauracja MIODOVA
Krakowski Kazimierz -labirynt restauracji, barów, pubów, kawiarni, łatwo się w tym labiryncie zgubić. Nie lubię błądzić, a jużna pewno, czując głód. Taki cytat Salvadora Dali jest jak najbardziej na miejscu:"Można nie jeść w ogóle, al...
Tapas de Colores
Restauracje - recenzje
Gdzie zjeść w Krakowie: Zen Sushi
Jest niedzielne, słoneczne popołudnie w Krakowie, mam zamiar spędzić czas ze znajomymi w nowym miejscu, w restauracji Zen Sushi Bar Japanese Restaurant przy ul.Św.Tomasza 29. Restaurację tę mijałam wielokrotnie, za każdym razem obiecując sobie, ż...
Tapas de Colores
Restauracje - recenzje
TAO - restauracja azjatycka w Krakowie
Tydzień temu, wraz z innymi blogerami, uczestniczyliśmy w spotkaniu, na którym po razpierwszy zetknęliśmy się z japońskim stylem gotowania – Teppanyaki. Polega on ogólnierzecz ujmując na grillowaniu przeróżnych składników na specjalnej płyc...
Tapas de Colores
Zapiekanka z kaszy jaglanej, szpinaku, suszonych pomidorów i parmezanu
Składniki:250 gram kaszy jaglanejopakowanie świeżego szpinaku50 gram utartego parmezanu2 ząbki czosnku1 łyżka masłaprzyprawa garam masala, sól, pieprz pół pęczka koperku8 kawałków suszonych pomidorów3 jajkaPrzygotowanie:kaszę jaglaną prażymy prze...
Tapas de Colores
Spacer po Barcelonie
!Hola Barcelona!Na wakacje czekamy, tęsknimy za wolnością, przygodą i czymś co odmieni naszeżycie, chociażby przez dwa tygodnie urlopu.Barcelona - to kwintesencja hiszpańskiego klimatu, kultury, architektury... Mieszkańcy Barcel...
Tapas de Colores
Hummus - przystawka z Bliskiego Wschodu
Od wielu miesięcy jest to najczęściej przygotowywany "fast food" w naszym domu. Każdy członek rodziny jest w stanie w ciągu 10 minut przygotować hummus, który podajemy z grillowaną tortillą lub rukolą, polany dodatkową złocistą oliwą - pyyycha!Wszystki...
Tapas de Colores
Restauracja na krakowskim Kazimierzu - "Duży Pokój"
Niedzielne popołudnie w knajpce na dobrym obiedzie w doborowym towarzystwie w stolicy kulinarnej Polski, czyli na Kazimierzu w Krakowie -to moje tzw."must be" przynajmniej raz w miesiącu.Uwielbiam Kraków - to najsmaczniejsze miasto w Polsce, chociaż ni...
Tapas de Colores
Restauracje - recenzje
Tort węgierski, bardzo czekoladowy
Tort węgierski jest najbardziej lubianym przeze mnie tortem, na pewno z uwagi na smak, trochę też z uwagi na sentyment, gdyż był podawany na ważnych rodzinnych spotkaniach np. weselach :)Ciasto polecam amatorom czekolady i bakalii, zwłaszcza śliw...
Tapas de Colores
Degustacja win w GARAŻ Food & Wine w Krakowie
Zaproszniena degustację winClementaKluraz Alzacji otrzymałam wraz z menu, które bardzo mnie zaintrygowało, a to za sprawą smażonych świńskich uszy podanych zsałatką z bobu, zielonych szparagów, oraz ze sporą ilością koperk...
Tapas de Colores
Restauracje - recenzje
Gdzie zjeść w Krakowie? Twój Kucharz rządzi!
Zostałam zaproszona na niecodzienne wydarzenie, miałam świadomość tego od początku, gdyż zaproszenie, które dostałam było jednocześnie prezentacją serwowanego menu, osobiście znałam organizatora i pomysłodawcę, oraz większość zaproszonych gości.&...
Tapas de Colores
Restauracje - recenzje
Sernik cytrynowy z musem truskawkowym
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:Spód:ciasteczka zbożowe - 200 gramnutella - 3 łyżkimasło - łyżkakakao - 1 łyżeczkaSkładniki na masę serową:500g sera twarogowego siedmiokrotnie zmielonego270g słodzonego mleka skondensowanego2 białka...
Tapas de Colores
Risotto z pieczonym udkiem z kaczki, dymką i serem Parmezan
Boskie !!! To jedno słowo może wyrazić smak risotta, które na warsztatach Akademii Smaku Siemens robiłam od początku do końca. Dawno nic mi tak nie smakowało. Wiem, też dzięki prowadzącemu warsztaty Konradowi Birek, z którym gotowałam na wa...
Tapas de Colores
Pasta do kanapek z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów
Pastę do kanapek robiliśmy na warsztatach kulinarnych JCC Kraków. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna, polecam ją osobom lubiących smak suszonych pomidorów i kolendry. Nie wegetarianom polecam pastę na kromce bagietki lub chleba z kawałkiem chorizo -...
Tapas de Colores
Medaliony z polędwicy wołowej z aromatycznym winnym sosem czekoladowym
Danie to przygotowywane było w trakcie warsztatów w Akademii Smaku Siemens pod przewodnictwem Konrada Birka. Pracując z Konradem można sporo nauczyć się, przyjrzeć się, jak w sposób wyjątkowo sprawny i krótko można przygotować dwa dania dla 30 osób. Sp...
Tapas de Colores
Zapraszam na typowe potrawy wielkanocne
na słodko, czyli serniki, babki, bakaliowce Puszysty sernik z musem czekoladowym Sernik z ciasteczkami Oreo Sernik z białą czekoladą, bez pieczenia Sernik creme brulee Babka cytrynowo - jogurtowa Babka z makiem - Piegusek Bakaliowiec, c...
Tapas de Colores
1
2
Następna
→