Nie byłam jeszcze na żadnej imprezie, przyjęci, na których nie znalazłabym stołu zastawionego salaterkami z sałatkami. Przepisów na nie – tyle co pomysłów, a jak doliczyć do tego jeszcze warianty dla smakoszy tego i owego.... o jakim liczeniu tu mowa?
Sałatka z tuńczyka, którą dziś tu zaprezentuję wyśmienicie pasuje na przekąskę, którą można jeść w domu, a także na każde barbecue. Dla dorosłych i dla dzieci. Łatwa w przygotowaniu, tania i szybko znikająca!
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- majonez, jogurt
- pieprz, sól
- odrobina soku z cytryny
Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W salaterce łączymy pokrojoną w kostkę cebulę, odsączone tuńczyka i kukurydzę. Dodajemy ugotowany ryż, skrapiamy składniki sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawami. Majonez rozrabiamy z jogurtem – proporcje wg własnych upodobań. Dodajemy sos do salaterki i mieszamy delikatnie.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.