Uwielbiam kuchnie włoską! Wszelkie makarony, pizzę.
Jestem, więc bardzo zaskoczona, że nie podałam jeszcze przepisu na spaghetti bolognese według rodzinnego przepisu, w którym delikatna wołowina, świeże warzywa i zioła, oraz pyszny makaron, sprawiają, że poczujemy się jak w niebie (czyt. małej włoskiej knajpce).
Proponuję przygotować go wspólnie ze znajomymi, rodziną lub dziećmi. Jest to bardzo łatwy przepis, dzięki czemu każdy może pomóc, a przy okazji miło i pożytecznie spędzić czas z najbliższymi.
Najlepiej zrobić to w weekend, kiedy mamy więcej czasu aby kupić odpowiednie produkty i na spokojnie wszystko przygotować, a następnie rozkoszować się chwilą w pięknym słońcu.. :)
Ja zabieram się do pracy i liczę, że wypróbujecie również mój przepis jeszcze dzisiaj.
Aby przygotować Spaghetti bolognese będą nam potrzebne:
mielone mięso wołowe - 300 g
cebula - 1
seler naciowy -1
marchew - 2
czosnek - 0,5
mleko - szklanka
pomidory (świeże lub z puszki), obecnie pomidory są świeże i pyszne, a cena śmiesznie niska, więc polecam kupić ok. 3 sztuk.
świeża bazylia - kilka listków do smaku i dekoracji
parmezan lub grana padano
oliwa z oliwek
makaron – typ. Spaghetti.
Na tarce ścieramy marchew i seler, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozdrabniamy, lub przeciskamy przez praskę.
Wszystkie rozdrobnione warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. Robimy to do momentu, aż cebula się zeszkli, a marchew i seler zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do podsmażonych warzyw. Kiedy się podsmaży, patelnię zalewamy mlekiem, które nada wszystkim składnikom delikatności.
Następnie pomidory i to co najważniejsze w sosie bolońskim, czyli zioła. Ja dodaje bazylia i oregano.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu na patelni i dokładnie mieszamy, lub na przygotowany na talerzach makaron u
kładamy sos i posypujemy świeżo tartym serem – może to być parmezan lub np. grana padano. Dekorujemy świeżą bazylią i voilà