Kolejnym przepisem z serii Pyszne śniadania są Placuszki z Jogurtem greckim i dżemem.
Ciekawostka!
Czym różni się dżem, konfitury i powidła?
Zawartością owoców użytych do
przygotowania 100 g produktu.
Regulują to przepisy prawne.
Idealne na śniadanie dla dzieci jak i dorosłych. Moja wersja jest z jogurtem, ale śmiało możesz użyć śmietany. Do wykonania 4 placuszków potrzebne będą:
20 g cukru pudru
2 jaja
500 g miękkiego twarogu
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Nadzienie: ( wersja ze śmietaną)
100 g dżemu
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
świeże owoce
Nadzienie: ( wersja z jogurtem)
100 g dżemu
100 g jogurtu
1 opakowanie cukru waniliowego
świeże owoce
Przygotowanie:
masło utrzyj z cukrem i jajami
Do masy dodaj twaróg i wymieszaj na gładką masę.
Dodaj przesianą mąkę i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj.
Patelnie rozgrzej i wlej olej. Łyżką nakładaj niewielkie placuszki. Smaż do zarumienienia się, a następnie zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Gotowe placuszki posmaruj dżemem i sklej z pozostałymi.
Nadzienie sugeruje przygotować wcześniej, by placuszki nie ostygły.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno.
Jogurt mieszamy z cukrem na gładką masę.
Danie dekorujemy śmietaną lub jogurtem, świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom: Średni
Porcje: 4 sztuki po 494 KCAL/Porcja
Post bierze udział w akcji: