Dzień Naleśnika, Pancake Tuesday, czyli, czyli "Tłusty Wtorek"
Wtorek poprzedzający Środę Popielcową (Ash Wednesday) to w Irlandii Pancake Teusday (Shrove Day). W ostatni dzień karnawału Irlandczycy dosłownie ścigają się w ilości zjedzonych naleśników. Smażone i zwinięte z dżemem, bita śmietaną, serem, czekoladą, szpinakiem, mięsem, czy jak kto woli. Nazwa Shrove Day pochodzi od "shrove, shrive", czyli spowiedzi, która odbywała się w ten dzień.
*W krajach anglosaskich Brytyjczycy, Irlandczycy i Australijczycy gromadzą się w ostatkowy wtorek na wspólnym smażeniu i jedzeniu naleśników. Tradycja przygotowywania tej jednej z najłatwiejszych potraw świata znana była w Anglii już w XV wieku. W okresie Wielkiego Postu nie wolno było jeść ani jajek, ani mleka i dlatego właśnie w ostatni dzień był dniem kulinarnej swobody i trzeba było wykorzystać te składniki, aby nie uległy zepsuciu czekając na Wielkanoc.
A do czego potrzeba jajek i dużo mleka? Oczywiście do naleśników! Dziś pości się już dużo, dużo mniej, ale zwyczaj smażenia pozostał.
Jeśli tylko mamy ochotę na kolejne obżarstwo po tradycyjnych polskich pączkach i kruchych faworkach w Tłusty Czwartek, polecam naleśniki.
Ciasto na naleśniki przygotowuje zawsze tak samo.
Jedynie co zmieniam to mąkę (kukurydziana, ryżowa, pszenna, orkiszowa)
Dodatkowo 2 duże jaja
70 ml mleka
70 ml wody lekko gazowanej
25 g cukru
100 g mąki
Składniki mieszam ręcznie lub blenderem na gładką masę i odstawiam na ok. 20 minut.
Do ciasta można dodać również łyżkę oleju, dzięki czemu naleśniki nie będą przywierać do dna patelni.
Ciasto wylewamy na patelnie pod kątem, łyżką typu "chochla"
Smażymy na średnim ogniu do zarumienienia się z obydwu stron.
Następnie odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Pozwoli to na odsączenie z naleśników tłuszczu.
Kiedy naleśniki będą gotowe polecam
obejrzeć !
Zapraszam również do odwiedzenia innych przepisów na naleśniki!
OrkiszowePodstawowe