Średnie |·75 minut | 4 porcje
Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny ( pół na pół)
400 g makaronu lumaconi
2 kromki (czerstwego) chleba pokrojonego w kostkę
100 ml mleka 3,2 %
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula drobno posiekana
1 posiekany czosnek
500 ml przecieru pomidorowego
garść posiekanej pietruszki
1 jajko
100 g tartego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Chleb namocz w mleku.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, a następnie czosnek.
Smaż całość ok 5 minut.
Dodaj przecier, dopraw i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
W dużej misce wymieszaj mięso, namoczony chleb, pietruszkę,
jajko i połowę startego sera.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wyrób delikatnie masę, a następnie uformuj z niej malutkie klopsiki.
Włóż je do prawie gotowego sosu i gotuj 30 minut na małym ogniu.
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Dodaj do gorącego sosu, wymieszaj.
Przed podaniem posyp resztą sera
SmacznegoB