Nie było mnie tu chwilę, ale wracam i zostanę. Ostatnio miałam dość intensywny czas, dużo pracy związanej ze szkołą, przeprowadzką i kanałem na YouTube oczywiście.
Nagrywanie i gotowanie to nie łatwy orzech do zgryzienia, ale mam nadzieję, że się uda i już niedługo będziecie mogli zapisać kanał Szampan i Truskawki do ulubionych.
A tym czasem zapraszam do poznania i pokochania Kanelbullar.
Są to pyszne drożdżowe, rolowane bułeczki z cynamonem i solą morską. Najbardziej popularne w krajach skandynawskich, ale przede wszystkim Szwecji oraz w Ameryce Północnej (pod nazwą „cinnamon rolls”)
Ciekawostką jest, że właśnie w Szwecji - 4 października promowany jest tam Dzień Kanelbullar :)
Bułeczki są niesamowicie pachnące i aromatyczne. Idealne na jesienne wieczory z rodziną.
Uwaga! Uzależniające ;)
KANELBULLAR
400 g mąki pszennej,
25 g drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
50 g cukru,
75 g roztopionego masła,
szczypta soli,
1 łyżeczka mielonego kardamonu
Nadzienie:
100 g miękkiego masła,
75 g cukru,
2 łyżki cynamonu
dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek,
cukier perlisty (gruby kryształ)/ sól morska – opcjonalnie
Drożdże pokruszyć do miski, rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku.
Dodać roztopione masło, cukier, kardamon, sól i prawie całą mąkę – na wyczucie. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie się kleić (w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagnieść i dać mu „odpocząć” na parę minut.
W tym czasie przygotować nadzienie
masło wymieszać z cukrem i cynamonem.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 60 cm, podsypując blat mąką.
Na cieście rozsmarować nadzienie, wzdłuż dłuższego boku pozostawiając 2-3cm margines,
aby bułeczki się skleiły. Margines posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ostrożnie zwinąć rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie.
Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki (powinno wyjść 20-30 bułeczek).
Bułeczki układać w odstępach kilkucentymetrowych na papierze do pieczenia pokrywającym blachę.
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni C.
Wyrośnięte kanelbullar posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym/solą morską.
Piec przez 7-10 minut, aż będą złociste.
Smacznego!