Delikatna mleczna pianka pomiędzy dwoma miodowymi plackami. Na górze słodka masa kajmakowa i orzechy włoskie. Pyszności.

Składniki
Ciasto:
250g mąki tortowej
100g masła
100g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
350ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
400ml śmietanki kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżeczki dżemu śliwkowego
Na wierzch:
200g kajmaku
100g posiekanych orzechów włoskich

Formę o wymiarach 24x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Masło przesiekać z mąką. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Pierwszą rozłożyć równomiernie w blaszce i piec przez 15 minut. To samo zrobić z drugą częścią. Wystudzić.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Mleko skondensowane ubijać z cukrem na wysokich obrotach do momentu uzyskania dość gęstej pianki. Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki wody i podgrzewać na wolnym ogniu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Cały czas mieszając dodać mleko skondensowane, najpierw łyżka po łyżce, potem stopniowo resztę. Zdjąć z ognia i w dwóch częściach dodać ubitą kremówkę, delikatnie mieszając.
Pierwszy placek ciasta ułożyć w blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Posmarować cienko dżemem i wylać mleczną masę. Wstawić do lodówki. Drugi placek również posmarować dżemem i kiedy masa zacznie już tężeć ułożyć go (dżemem do dołu) na masie. Wstawić z powrotem do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wierzch ciasta posmarować kajmakiem i posypać orzechami.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy placki zmiękną.
SMACZNEGO!!!